Tuhannet helsinkiläiset haluavat pitää VR:n vanhan konepajan kulttuurikäytössä – "Olemme erittäin toiveikkaita"

VR haluaa luopua vanhasta Pasilan konepajasta, ja huhujen mukaan kaupunkikulttuurin näyttämönä toimineen Brunon tilalle olisi tulossa rautakauppaketju Bauhaus.

kulttuuri
Konepajan avara sisätila
VR:n entisen konepajan tiloissa on järjestetty esimerkiksi kirpputoreja.Ari Tuhkanen / Yle

Helsinkiläinen kulttuurikeskittymä Konepajan Bruno on yhä toiveikas, että kulttuuripitoinen toiminta VR:n entisellä Pasilan konepajalla saa jatkua myös tulevaisuudessa, sanoo Brunon toinen omistaja, valokuvaaja Jakke Nikkarinen.

– Olemme erittäin toiveikkaita.

– Se on aikamoinen pykäläviidakko, minkä Bauhaus joutuisi käymään läpi, jos se tänne haluaisi. Se ei olisi mikään läpihuutojuttu, Nikkarinen jatkaa.

Nikkarinen viittaa heinäkuisiin uutisiin siitä, että VR neuvottelisi vanhan konepajan myynnistä ja tila olisi päätymässä saksalaisen rautakauppaketju Bauhausin käsiin.

VR ei tuolloin vahvistanut Brunon julkisuuteen tuomia neuvottelutietoja – eikä vahvista niitä nytkään.

– En lähde vahvistamaan keskeneräisiä asioita tai edes sitä, mitkä asiat ovat kesken, kuittaa VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu. Bauhausista puolestaan kerrotaan, ettei yhtiö kommentoi asiaa.

Myyntiä vastustavassa adressissa liki 13 000 nimeä

Konepajan Brunon kertomien tietojen mukaan VR:n ja Bauhausin neuvottelut olisivat kestäneet vuoden tai kaksi. Jakke Nikkarinen sanoo, että Bauhaus on jo käynyt tutustumassa alueeseen.

– On itsestään selvää, että VR haluaa päästä tästä eroon, tämä ei ole millään tavalla VR:n toimintaa. Mutta se, että tähän haluttaisiin kauppa tai kauppakeskuksen tapainen, se on mielestämme väärin.

Tiloissa nyt vuokralla oleva Konepajan Bruno perustikin kesällä myyntiä vastustavan adressin (siirryt toiseen palveluun).

Se aiotaan luovuttaa maanantaina sekä VR:lle että Helsingin kaupungille. Helsingin puolesta adressin ottaa vastaan kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, Nikkarinen sanoo.

Uuden asuinalueen keskelle avautunut Bruno veti väkeä ensimmäisenä, ja ehkä viimeisenä, kesänään terassilla, erilaisilla keikoilla ja muilla kaupunkikulttuurin tapahtumilla kuten ruokatapahtumilla. Jatkoa toivookin moni helsinkiläinen: adressin on allekirjoittanut tähän mennessä liki 13 000 ihmistä.

Onko adressilla käytännön merkitystä?

– Ainakin olemme nyt yrittäneet. Mutta melkein 13 000 nimeä, totta kai se jonkin verran vaikuttaa. Lähiseudun asukkaatkin ovat käyneet allekirjoittamassa sen, Nikkarinen vastaa.

VR: Emme jää omistajaksi pitkällä aikavälillä

Otto Lehtipuu toteaa, että VR on päättänyt luopua alueesta jo pitkän aikaa sitten.

– Omat toimintomme täällä ovat päättyneet pääosin jo vuonna 2001, hän selittää.

– Tavoitteemme on, että emme itse jää tähän omistajaksi pitkällä aikavälillä.

Lehtipuun mukaan VR on tulkinnut, että Brunon alulle panema adressi ei ole suunnattu niinkään sille vaan pikemminkin kaavoittajille ja laajemmin Helsingin kaupungille.

Pajasta visioidaan kaupunkilaisten olohuonetta

Helsingin Vallilalle VR:n vanhan konepajan merkitys on suuri, Nikkarinen arvioi.

Bruno
Nyt konepajassa valmistellaan muun muassa teatteriesitystä.Yle

– Tällä hetkellä tästä kaupungista puuttuu tällainen matalan kynnyksen toimitila, paikka, jonne kuka tahansa käsityöläinen voi tulla.

– Nyt tämän adressin avulla yritämme saada tämän tilan kaupunkilaisten olohuoneeksi. Kaupunkilaiset voisivat tulla tänne tekemään melkein mitä tahansa.

Heinäkuisten uutisten mukaan neuvotteluja pajan myynnistä olisi käyty myös rakennusyhtiö NCC:n kanssa ja se taas olisi vuokrannut tilaa Bauhausille.

NCC:stä kerrotaan nyt kuitenkin, että yhtiö ei käy neuvotteluja Pasilan konepajasta eikä ostoaikeita kiinteistöä kohtaan ole.