Hyppää sisältöön

Kemin biojalostamon tonttikauppa nimiä vaille valmis – kauppahinta 2,5 miljoonaa

Kauppakirjan rakentamisvelvoitteen mukaan biojalostamo on rakennettava kuuden vuoden kuluessa.

Maanpuhdistustyöt ovat käynnissä tontin eteläkärjessä. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Kemin kaupunki ja Kaidi ovat saaneet päätökseen neuvottelut biojalostamon tonttikaupan ehdoista ja kauppahinnasta. Neuvotteluissa on päädytty 2 550 000 euron kauppahintaan, joka ylittää ulkopuolisen arvioijan tekemän hinta-arvion.

Kauppakirjan rakentamisvelvoitteen mukaan jalostamo on rakennettava kuuden vuoden kuluessa. Jos velvoitetta ei täytetä, Kaidi maksaa Kemille osapuolten erikseen neuvotteleman sopimussakon.

Kiinteistöveroa Kaidi alkaa maksaa ensi vuoden alusta lähtien.

Kaupungilla alkaa tienrakennus

Kauppakirjassa sovitaan myös liikennejärjestelyistä ja uusien teiden rakentamisesta. Tontin läpi menee tie, joka johtaa tuulivoimalaan ja Murhaniemen vapaa-ajan rakennuksiin. Kaidi sitoutuu pitämään tien auki kunnes korvaava tie on käytössä.

Korvaava yhteys on kaupungin vastuulla. Kaupunki sitoutuu aloittamaan korvaavan yhteyden valmistelut välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Lisäksi kaupunki aloittaa tontin itäpuolelle toteutettavan kadun rakentamisen niin ikään heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Sen on oltava avattuna liikenteelle vuoden kuluttua lopullisen investointipäätöksen tekemisestä.

– Se on noin puolen miljoona euron nakki ja siihen me sitoudumme, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Tontin länsipuolella olevan liikennealueen suunnittelu ja rakentaminen kuuluu liikennevirastolle. Kemi sitoutuu tekemään parhaansa, jotta se toteutuu mahdollisimman nopeasti.

– Olemme käyneet liikennevirastossa Kaidin kanssa viestimässä, että Ajoksen liikennejärjestelyiden suunnittelu on syytä käynnistää viipymättä. Toivomme, että valtio järjestää rahoituksen mahdollisimman pian.

Tontin koko on hieman yli 32 hehtaaria. Kuva: Yle

Teboil ja ST1 puhdistavat maat

Tontilla on pilaantuneita maita, jotka on puhdistettava vuoden loppuun mennessä. Puhdistamisesta vastaavat maiden entiset vuokralaiset Teboil ja ST1.

Jos maita ei ole puhdistettu vuoden loppuun mennessä, siirtyy vastuu kaupungille, jonka on puhdistettava maat 31. tammikuuta 2017 mennessä.

Jalostamon tontilla on myös tuulivoiman kaapeli. Tontilla vuokraoikeutta käyttävä Ajos Wind on sitoutunut poistamaan kaapelin ja luopumaan vuokraoikeudestaan.

Ajos Wind on OX2:n projektiyhtiö, joka uusii Ajoksessa tuulivoimaloita, jotka se myy myöhemmin Ikealle.

Maakauppoja tulossa ehkä lisää

Sopimuksen mukaan kaupunki ja Kaidi jatkavat yhteistyöneuvotteluja voimalan tukitoimintojen kehittämiseksi. Tarkoitus on hyödyntää EU:n ja paikallistason rahoitusmahdollisuuksia.

Kemin kaupunginhallitus käsittelee tonttikauppaa maanantaina. Kaupan hyväksyminen vaatii vielä valtuuston päätöksen.

Mahdollisesti Ajoksen maakaupat eivät jää nyt kauppakirjassa määriteltyyn.

– On todennäköistä, että tehdasalueen välittömässä läheisyydessä tehdään tuonnempana vielä uusia maanomistusjärjestelyjä, mikäli lopullinen investointipäätös tulee, Nissinen muotoilee.