Puolustusministeri epäillyistä ilmatilaloukkauksista: Kaikkea sattuu ja tapahtuu, mutta tämä on poikkeuksellista

Ministerin mukaan on mahdollista, mutta epätodennäköistä, että ilmatilaa olisi loukattu vahingossa tai sattumalta kaksi kertaa saman vuorokauden aikana.

Uutisvideot: Puolustusministeri Niinistön tiedotustilaisuus
Uutisvideot: Puolustusministeri Niinistön tiedotustilaisuus

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mielestä eilen torstaina tapahtuneet epäillyt Venäjän ilmatilaloukkaukset ovat poikkeuksellisia.

– Kaikkea sattuu ja tapahtuu, mutta kyllä tämä kiistatta poikkeuksellista on, että kaksi ilmatilaloukkausta vuorokauden aikana on tapahtunut, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa tänään perjantaina.

Kahden venäläisen SU-27 hävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella eilen torstaina. Niinistön mukaan useimmat aiemmista ilmatilaloukkauksista ovat olleet kuljetuskoneiden tekemiä.

– Siitä on useampia vuosia kun viimeksi on hävittäjä Suomen ilmatilaa loukannut, ministeri huomauttaa.

Ulkoministeriö varmasti tänään ottaa asiaan kantaa. He pyytävät Venäjältä selvitystä.

Jussi Niinistö

Niinistön mukaan Suomella ei ole tietoa eilisten ilmatilaloukkausten motiiveista. Niinistö kehuu Suomen ilmavoimien toimintaa tilanteessa.

– Se oli tilanteen tasalla valmiudessa 7/24 ja pystyi vielä ottamaan kuvat näistä epäillyistä ilmatilaloukkauksista, Niinistö sanoo.

Puolustusministerin mukaan normaalikaavan mukaan ulkoministeriö on yhteydessä epäiltyyn loukkaukseen syyllistyneeseen valtioon.

– Ulkoministeriö varmasti tänään ottaa asiaan kantaa. He pyytävät Venäjältä selvitystä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartiosto tutkii epäiltyjä ilmatilaloukkauksia.