1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lähiruoka

Pienviljelijät innostuneet lähiruokarenkaasta – tuntiansio jopa 15 euroa

Reko-lähiruokarenkaan tarkoituksena on tehdä lähellä tuotetun ruoan ostaminen mahdollisimman helpoksi kuluttajalle.

lähiruoka
Kalle Hoppula istuu auton peräkontin reunalla.
Sivutoiminen maanviljelijä ja yksi Kainuun Rekojen puuhamiehistä, Kalle Hoppula korostaa, että toiminnassa ei ole välikäsiä.Mika Niskanen / Yle

Reko-lähiruokarengas tarjoaa pienviljelijälle valoa tunnelin päässä, kokee kainuulainen sivutoiminen maanviljelijä Kalle Hoppula.

Hoppula arvioi, että lähiruokarenkaan ansiosta hän pystyy saamaan esimerkiksi porkkanan viljelystä ja myynnistä 15 euron tuntipalkan, kun kaupan hyllylle myytynä ansiot jäisivät noin viiteen euroon tunnissa.

Jälkimmäisen summan mies pohjaa viime syksynä tukkuna myymiinsä porkkanoihin – tuolloin oli tosin myös epäonnea matkassa.

– Tämä tarjoaa mahdollisuuden saada yritystoiminnasta palkkaa itselleen, Hoppula kokee.

Samalla Hoppula kuitenkin korostaa, ettei järjestelmä sovi kaikille. Maatalous on rakennettu osaksi isoa tukkutoimintaketjua. Harvalla on mahdollisuus myydä suoraan kuluttajapakattua tavaraa, Hoppula sanoo.

Ostan mieluummin lähellä tuotettua.

Tuuli Ahtonen

Reko-lähiruokarengas on Suomessa laajalti levinnyt tapa myydä elintarvikkeita. Rengas toimii siten, että tuottajat ilmoittavat Facebook-tapahtumissa, mitä tuotteita olisivat tiettynä päivänä tuomassa paikalle, jonka perusteella asiakkaat tilaavat tuotteita.

Tämän jälkeen kaikki tuottajat tuovat tilatut tuotteet samana ajankohtana esimerkiksi torille tai tyhjälle parkkipaikalle, josta asiakkaat ne hakevat. Välikäsiä ei ole. Kainuussa toimii kaksi lähiruokarengasta Kajaanissa ja Sotkamossa. Kajaanin rengas aloitti keväällä ja Sotkamon elokuussa.

Hinnat ovat korkeammat

Hinnat ovat lähiruokaringissä korkeammat kuin esimerkiksi kaupan hyllyillä. Suoramyynnissä ja pienillä tuotantomäärillä myös kustannukset ovat korkeammat kuin tehotuotannossa.

Asiakkaita tämä ei kuitenkaan tuntunut Kainuun Reko-lähiruokarenkaassa haittaavan. Paikalle saapuneet kertoivat arvostavansa läheltä saatua ruokaa ja sitä, että tietää mistä elintarvike tulee.

– Ostan mieluummin lähellä tuotettua. Tietää vähän paremmin, että mistä tulee, kuka tuottaa ja minne raha menee, paikalle saapunut Tuuli Ahtonen sanoo.

Korkeampi hinta ei haittaa, Ahtonen sanoo. Hän maksaa mieluummin lähialueen tuottajalle. Hän korostaa, että järjestelmä on kuluttajalle hyvin helppo.

Samoilla linjoilla on Maija Vuorinen, joka osti muun muassa kananmunia ja vihanneksia. Hän kokee hintaeron pieneksi. Tuottajien mukaan esimerkiksi porkkanat saattavat maksaa 1,50 euroa kilolta, kun ne kaupassa ovat noin puoli euroa halvempia.

– Aina, kun haen niin tapaan tuottajan ja tiedän, että raha menee varmasti hänelle, eikä kukaan ole ottamassa välistä, Vuorinen sanoo.

Suoramyynnin kasvuun uskotaan

Myös maatalousyrittäjä Seija Raudaskoski kiittelee lähiruokarengasta. Tila on keskittynyt luomulihan suoramyyntiin. Hän kehuu, että järjestelmä on tehokas.

Hän kertoo, että lähiruokarenkaan osuus myynnistä on luokiteltavissa merkittäväksi. Vaihtelua kuitenkin on.

– Parhaimpina kuukausina puhutaan tuhansista euroista, Raudaskoski kertoo.

Paikalla oli tutustumiskäynnillä myös ensimmäistä kertaa Jaana Kortelainen Karhumäen luomutilalta. Tilalla ollaan keskitytty luomukananmuniin.

Kortelainen myi ruokarenkaalla luomukananmunia kuuden euron kilohintaan. Hänen mukaansa myymälöissä häkeissä kasvaneiden kanojen kananmunat voivat maksaa noin 1,70 euroa kilolta ja edullisimmat luomukananmunat noin viisi euroa.

Parhaimpina kuukausina puhutaan tuhansista euroista

Seija Raudaskoski

Yli sadan kilometrin välimatkan takia paikan päällä myyty määrä kananmunia ei tällä kertaa kattanut matkakuluja, Kortelainen kertoo. Hän aikoo seurata tilannetta Kajaanin Rekon suhteen.

– Suoramyynti on mielestäni lisääntymässä. Ihmiset haluavat tulla tilallekin ostamaan ja nähdä tuottajan ja olosuhteet, Kortelainen sanoo.

Hän kritisoi, että isot pakkaamot ovat laittaneet kananmunan hinnan hyvin matalaksi. Hinta ei hänen mukaansa kata aina tuotantokustannuksia.

Kuljetus koetaan turvalliseksi

Helposti pilaantuvien tuotteiden, kuten lihan, kuljettaminen ja myyminen on vahvasti valvottua. Tuottajien mukaan turvallisuus ei tuota lähiruokarenkaassa ongelmia.

Maatalousyrittäjä Seija Raudaskoski kertoo, että tuotteet tuodaan paikalle lämpötilasäädellyissä kylmäkuljetusautoissa. Niissä voidaan reaaliajassa seurata lämpötiloja. Lisäksi liha on vakuumipaketissa, hän kertoo.

– Todella monella asiakkaalla on miltei poikkeuksetta kylmäkuljetukseen styroksilaatikot tai jonkinlaisia kylmäkasseja, Raudaskoski kertoo.

Lue seuraavaksi