Suomi ja Yhdysvallat aikovat lisätä yhteisiä sotaharjoituksia ja puolustusalan tietojen vaihtoa

Paperi Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyön suuntaviivoista allekirjoitettiin Helsingissä. Aiejulistus sisältää nykyisen kaltaisen yhteistyön lisäämistä monilla puolustuksen osa-alueilla.

Ulkomaat
f-15 lentokoneita Karjalan lennoston hävittäjälentoharjoituksessa.
Suomen ja Yhdysvaltain ilmavoimien koneita Rissalan tukikohdassa Kuopiossa viime toukokuussa.Toni Pitkänen / Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja varapuolustusministeri Robert Work allekirjoittivat perjantaina aiejulistuksen, missä hahmotellaan Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyötä tulevaisuudessa. Yhteistyö on jo nyt varsin laajaa. Julistus on poliittinen tahdonilmaisu yhteistyön jatkamisesta ja laajentamisesta.

Myös itse yhteistyö nähdään asiakirjassa poliittisesti varsin merkittävänä, ja Suomen ja Yhdysvaltain hyviä suhteita korostetaan.

Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyön todetaan olevan yksi vakauden tukijalka Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa. Paperissa myös määritellään, että Yhdysvaltain läsnäolo Itämeren alueella tukee alueen vakautta.

Tietojen vaihtoa ja tutkimusta

Julistuksen mukaan Suomi ja Yhdysvallat aikovat lisätä yhteistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Tietojen vaihtoa, toiminnan yhteensopivuutta ja puolustuspolitiikan mielipiteenvaihtoa on tarkoitus kehittää.

Varsinkin tutkimus- ja kehitysyhteistyötä aiotaan lisätä. Erikseen mainitaan tällaisina kehitysaloina kyberturvallisuus, ilmapuolustus, arktiset teknologiat ja laivanrakennus. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sotalaivatekniikkaan liittyvää tutkimustyötä on jo tehtykin.

Myös testaus- ja kehitysyhteistyötä aseteollisuudessa on tarkoitus kehittää.

Edelleen on tarkoitus vahvistaa Suomen ja Yhdysvaltojen kykyä toimia yhdessä monikansallisissa sotilasoperaatioissa. Parhaillaan suomalaisia sotilaita on Yhdysvaltain johtamassa operaatiossa Irakissa.

Puolustusminsiteri Jussi Niinistön mukaan kahdenvälistä harjoitustoimintaa Yhdysvaltain kanssa jatketaan lähitulevaisuudessa "varsin samantyyppisellä tasolla" kuin nytkin. Aiejulistus antaa hänen mukaansa kuitenkin mahdollisuuden laajentaa sitä, jos niin halutaan.

Niinistö: Meilläkin on myytävää

Puolustusministeriössä Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyötä luonnehditaan perinteiseksi. Se alkoi 1990-luvun alussa, kun Suomi osti Yhdysvalloista koko ilmavoimien hävittäjäkaluston, F-18 Hornet -hävittäjät. Myöhemmin on ostettu muuta aseistusta.

Yhdysvallat pyrkii myymään Suomelle myös seuraavan hävittäjäkaluston nykyisten F-18 Hornetien jälkeen. Myyjäehdokkaita on toki muitakin.

Puolustusministeri Niinistö sanoo, että yhteistyö on vastavuoroista ja voi hyödyttää myös Suomen puolustusteollisuutta.

– Meillä on esimerkiksi lennokkeihin liittyvää teknologiaa, meillä on merivoimiin liittyvää osaamista mitä muulla maailmalla ei ole – esimerkiksi jäissäkulkutaito laivoille on merkittävää Koillisväylän avautuessa.

Viime vuosina on lisääntynyt erityisesti Suomen ja Yhdysvaltain sotaharjoitusyhteistyö. Harjoituksia amerikkalaisjoukkojen kanssa on pidetty niin Suomen maaperällä ja ilmatilassa kuin Itämeren ylläkin.

Puolustusministeriön mukaan aiejulistuksella pyritään turvaamaan yhteistyön jatkuminen Yhdysvaltain puolustusministeriön johdossa tapahtuvista henkilövaihdoksista huolimatta.