“Poliisi tulee joka kerta!” Mopomiitti on nuorille tapa viettää aikaa

Aurinko on laskemassa ja kirpeä syysilma enteilee tähtitaivasta. Ruokakauppojen pihoilla on ruuhkaa, ihmisillä kiire kotiin. Muutama nuori istuu pyörätelineellä ja juo mehua tölkistä. Heillä ei ole hoppu.

Sipoo
Poika keulii kevarillaan.
Mopomiitti on nuorelle ajanviettotapa. Naapurusto ei ole asiasta yhtä innoissaan.

17-vuotias Elias Vainikainen odottelee sovitussa paikassa ystäviensä kanssa. Haastattelu on sovittu alkavaksi tuntia ennen Söderkulla Criminal Cruising -tapahtumaa. Se on paikallisten mopoilijoiden epävirallisesti koollekutsuma mopomiitti.

– Poltetaan kumia ja keulitaan. Tapaamme näissä merkeissä parin viikon välein, Vainikainen valottaa.

Uudellamaalla tuhannen ajoneuvon mopomiittejä

Ylikonstaapeli Risto Maksimainen Itä-Uudenmaan poliisista vastaa puhelimeen rennosti, kun soitan kysyäkseni Uudenmaan mopomiiteistä.

– ”Riminal ruising”, sehän onkin tänään, Maksimainen veistelee. Hän toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että Söderkullan tapahtuma on Uudenmaan pienimpiä. Vantaalla ja Hyvinkäällä mopomiiteissä on ollut tänä kesänä yli tuhat ajoneuvoa omistajineen. Sipoossa osallistujia on tyypillisesti parikymmentä.

Liikennesäännöt on hallussa ja väistämme aina muita.

Elias Vainikainen

Sipoonlahden koulun pihalle valuu lisää väkeä. Elias Vainikaisen kevytmoottoripyörä saa kaverikseen toisen piikin. Koivun alla nurmikolla on uudenkarhea mönkijä. Parkkiruuduissa muutama hiukan vanhempi auto, joiden kuljettajat istuvat autoissaan ja seurailevat laiskan näköisesti tapahtumia.

– Mä sain mopokortin pari vuotta sitten ja olen siitä saakka harjoitellut erilaisia temppuja. Nyt alla on piikki, Elias Vainikainen vetää kypärän päähänsä ja ajaa kierroksen. Hän palaa takaisin parkkipaikalle näyttävästi keulien.

Harjoitusalue mopotempuille toiveissa

Koulun pihaan parkkeerannut perhe tulee lentopallotreeneistä, pakkaa auton ja ajaa varovasti tiehensä.

– Liikennesäännöt on hallussa ja väistämme aina muita, vakuuttaa Vainikainen.

– Mopomiiteissä kyse on aina esiintymisestä ja jossain sitä pitää myös harjoitella, kertoo ylikonstaapeli Risto Maksimainen.

Yleisiä teitä ei tietenkään ole tarkoitettu tällaiseen.

– Kyllä poliisi käy näissä tapahtumissa valvomassa, että homma pysyy järkevissä puitteissa. Kokoontumislain mukaan tapahtumista on ilmoitettava vuorokautta ennen. Käytännössä kukaan ei koskaan ilmoita mitään, Maksimainen kertoo.

Illan hämärtyessä tunnelma koulun pihalla alkaa muuttua odottavaksi. Mopojen ääni kaikuu suurten talojen välissä. Valot loistavat valkoisina ja punaisina.

Poika polttaa kumia mopolla
Kumi palaa Söderkullan mopomiitissä.Kimmo Porttila / Yle

– Kyllä kyläläisiltä tulee aika paljon valituksia, mutta pitää vaan jatkaa, sanoo Elias Vainikainen veikeästi.

Poliisi allekirjoittaa sen, mitä mopopoika nahoissaan tuntee, sillä mopoilla rällääminen on ollut Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella koko kesän suosituin valituksen aihe.

– Menisimme kyllä harjoittelemaan tähän tarkoitukseen varatulle alueelle, jos olisi joku taho, joka rahoittaisi sellaise, toteaa Vainikainen.

Nuoret vanhempien kukkarolla

Ai niin se rahoitus… Kevytmoottoripyörä varusteineen ja bensat. Kuka sen maksaa?

– Iskä! Pappa betalar, nauraa Vainikainen iloisesti. Hän täyttää pian 18-vuotta ja aikoo hankkia auton ja isomman moottoripyörän.

– Harrastus jatkuu.

Risto Maksimainen pyytää vanhempia kiinnittämään huomiota lastensa harrastukseen ja olemaan tarkkana etenkin silloin, jos kypärään kiinnitetään kameroita.

– Silloin on jo viitteitä siitä, ettei ihan perinteisestä mopoajelusta ole kyse, Maksimainen sanoo.

Piikin takapyörä piirtää mustaa rengasta asfalttiin. Ulkona haisee palanut kumi ja leijuu sankka savu. Takavalon punaisessa hehkussa mopopojan silhuetti nojaa iltahämärän siniseen seinään. Kohta tulee poliisi. On joka kerta tullut.