Miltä kaupunki tuoksuu? Ainakin mereltä, virtsalta ja kahvilta

Suomen ainoa parfymööri Max Perttula loi Helsingille hajumaisemat. Kaupungin tuoksujen lisäksi Helsingin kaupungimuseosta voi löytää myös oikean hajuisen miehen.

kulttuuri
Näyttelytilan säkkituoleilla on haastattelu käynnissä, kun toimittaja haastattelee museon tuottajaa. Miehet makoilevat rennosti säkkituoleissa.
Haju-näyttelyssä voi ottaa rennosti ja vaipua omiin tuoksumuistoihin. Säkkituoleilla makaavat tuottaja Sauli Seppälä ja toimittaja Olli-Pekka Kursi Mirja Kolttola / Yle

Miltä Helsinki haisee? Tätä ihmetellään Helsingin kaupunginmuseon neljännen kerroksen uudessa näyttelyssä, jossa museovieras on nenänsä varassa. Muita aisteja näyttelytiloissa rauhoitetaan: tilan valaistus on hämärä ja korista voi napata suojakuulokkeet korville, kertoo Helsingin kaupunginmuseon tuottaja Sauli Seppälä. Omiin hajumuistoihin voi syventyä säkkituolissa.

Sinkkumiesten pitää käyttää samaa t-paitaa vuorokauden ajan ennen treffitapahtumaa. Ilman hajusteita ja deodoranttia tietysti.

Sauli Seppälä

Tyypillisesti hajunäyttelyissä museovieraat työntävät nenänsä purkkeihin, purnukoihin ja kippoihin. Näin ei kuitenkaan Haju-näyttelyssä tarvitse tehdä, Seppälä iloitsee. Näyttelytilassa on kaksi ilmankosteuttajaa, jotka puskevat hajustettua vesihöyryä huoneeseen, hän kertoo.

– Me haluttiin tehdä tästä ihan erilainen kokemus!

Hajusormenjälki on jokaisella erilainen

Kaupunginmuseo kysyi puolitoista vuotta sitten kaupunkilaisilta, miltä Helsinki oikein tuoksuu tai haisee. Vastauksia tuli yli parisataa. Vastaajien mielestä Helsinki tuoksuu eniten mereltä, mutta myös esimerkiksi kahvipaahtimolta, puistojen nurmelta ja Rautatieaseman alueen virtsan löyhkältä.

Kuva hämärästä, värikkäillä valoilla valaistusta kaupunginmuseon näyttelytilasta.
Haju-näyttelyssä nenä on pääosassa ja siksi näyttelyssä on hämärää ja kuulosuojaimetkin saa korvien peitoksi. Mirja Kolttola / Yle

Suomen ainoa parfymööri Max Perttula loi vastausten perusteella ”salaisia tunnelmatuoksuja”, jotka kaikki ovat käytännössä löydettävissä Helsingistä.

– Me emme kuitenkaan kerro etukäteen, mistä paikoista on kysymys.

Kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa tuoksuu yksi haju viikon kerrallaan. Paikan päällä myös selviää, mistä on kysymys. Todennäköistä on, että museovieraille haju tuo mieleen erilaisia asioita, Seppälä veikkaa.

– Jokaisella on omanlaisensa hajuaisti. Se on vähän niin kuin hajusormenjälki.

Deittikumppani saattaa löytyä nuuhkimalla

Aistielämämykset saavat jatkoa myöhemmin lokakuussa, kun Haju-näyttelyssä järjestetään tuoksutreffit. Seppälä kertoo, että sinkut voivat ilmoittautua erikseen 22. lokakuuta järjestettävään tapahtumaan. Illan aikana pääosaa näyttelevät naisten hajuaisti ja miesten käyttämät t-paidat, Seppälä selventää.

– Sinkkumiesten pitää käyttää samaa t-paitaa vuorokauden ajan ennen treffitapahtumaa. Ilman hajusteita ja deodoranttia tietysti.

Tuoksutreffeillä kehon luonnolliset kemialliset viestintäaineet, eli feromonit, saattavat lopulta johdatella sinkkunaisen kiinnostavan miehen luo.

Haju-näyttely Helsingin kaupunginmuseossa 7.10.2016–15.1.2017.