1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri maastamuutto ja sen syyt painavat Liettuan vaaleissa

Talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti ja satoja tuhansia liettualaisia on muuttanut töihin ulkomaille, etenkin Britanniaan.

Ulkomaat
Vaalimainos ja sen takana kampanjateltta. Edessä ohikulkijoita sateenvarjon alla.
Liettuan vihreiden åuolueen vaalimainos pääkaupungissa Vilnassa.Valda Kalnina / EPA

Liettuan maastamuuton aiheuttama väestökato saattaa ratkaista tuloksen sunnuntain parlamenttivaaleissa, joissa mitataan, riittääkö vasemmiston kannatus myös seuraavan hallituksen muodostamiseen.

Ennen muuta Britanniaan suuntautunut muuttoliike on pienentänyt väestömäärän vuosituhannen alun 3,5 miljoonasta viime vuoden 2,9 miljoonaan. Väestökato on jatkunut tänä vuonna.

Liettua talous on kyllä toipunut huomattavasti vuosien 2008–2009 globaalista kriisistä, ja hallitus ennustaa tälle vuodelle 2,5 prosentin kasvua. Kansalaisille se ei kuitenkaan tarkoita leveää leipää. Työstä jää kuukaudessa käteen keskimäärin hieman yli 600 euroa. Lisäksi haitari on leveä eli moni joutuu sinnittelemään paljon vähemmällä.

– Talouden indikaattorit näyttävät plussaa, mutta siitä nauttii vain pieni osa kansasta. Se luo epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, sanoo liettualaisia muuttajia edustavan järjestön johtaja Audra Sipaviciene.

Kolmen kova kisa

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Algirdas Butkevičius on luvannut korottaa edelleen minimipalkkoja, jotka ovat hänen kaudellaan nousseet yli 50 prosenttia.

Arvostelua herättänyt työelämän uudistuslaki saattaa kuitenkin syödä niukan etumatkan, joka puolueella on ollut mielipidekyselyissä. Lain perusteella työntekijöiden erottaminen on aiempaa helpompaa.

Konservatiivisen kotimaan liiton nuori johtaja Gabrielus Landsbergis on sanonut, että pääministerinä hän loisi työpaikkoja houkuttelemalla sijoituksia Skandinaviasta, Saksasta ja Britanniasta sekä käyttämällä EU-tukia yritysten kannustamiseen.

Parlamentissa on 141 paikkaa. 70 edustajaa valitaan suhteellisella vaalitavalla puolueiden listoilta ja 71 yhden edustajan vaalipiireistä. Vaaleissa on kaksi kierrosta. Toinen järjestetään kahden viikon päästä.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi