Punnan arvo romahti kahdessa minuutissa – syynä viallinen algoritmi?

Algoritmien käyttö kaupankäynnissä on altistanut finanssimarkkinat voimakkaisiin ja äkillisiin romahduksiin ja arvonnousuihin.

rahoitusmarkkinat
Punnan kolikoita ja seteleitä.
Punnan kolikoita ja seteleitä.Andy Rain / EPA

Rahamarkkinoilla järisi perjantaiaamuna, kun punnan arvo romahti kahdessa minuutissa yli kuusi prosenttia verrattuna Yhdysvaltain dollariin. Arvon pudotus tapahtui Aasian markkinoilla pian kaupankäynnin alettua, kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä oli jyrkin pudotus sitten Brexit-äänestyksen jälkeisen 11,1 prosentin arvon romahduksen.

Punta putosi aamulla muutamassa minuutissa 1,18 dollariin eli alimmalle tasolle sitten toukokuun 1985. Valuutta kuitenkin tokeni romahduksesta nopeasti ja palasi pian lähelle torstain tasoa.

Perjantain notkahdus on viimeisin kolhu punnalle jo valmiiksi alakuloisella viikolla. Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti viikonloppuna, että Britannian EU-eron muodolliset valmistelut aloitetaan viimeistään ensi vuoden maaliskuussa. Ilmoituksen jälkeen punnan arvosta on kadonnut 4,6 prosenttia.

Jyrkän romahduksen epäillään johtuneen epähuomiossa tehdystä kaupasta tai viallisesta algoritmista, jonka aikaansaama vääristymä paisui muun kaupankäynnin ollessa vähäistä. Mikäli kyseessä oli viallinen algoritmi, romahduksen saattoi laukaista Financial Timesin uutinen, jossa Ranskan presidentti François Hollande otti jyrkästi kantaa Brexit-neuvotteluihin.

Kaupankäyntialgoritmit seuraavat muun muassa uutissivustoja ja toimivat niiden pohjalta. FT:n uutinen oli julkaistu samalla minuutilla, kun punnan arvon lasku alkoi.

Algoritmit tekevät käyvät keskenään kauppaa

Algoritmien avulla tapahtuva automaattinen kaupankäynti on lisääntynyt merkittävästi finanssimarkkinoilla viime vuosina. Silmänräpäyksessä toimivat algoritmit päihittävät ihmisen tekemällä osto- tai myyntipäätöksen muutamassa millisekunnissa. Siinä vaiheessa, kun pörssimeklari näkee markkinamuutoksen ruudullaan, hän on jo myöhässä.

Muutaman millisekunnin etumatka voi tuoda suuret voitot, mikä on johtanut siihen, että pörssikauppaa käyvät tahot hankkivat toimitiloja läheltä fyysistä pörssiä ja sijoittavat suuria summia tietoliikenneyhteyksiin. Markkinasignaalin havaitseminen edes muutama millisekunti ennen kilpailijaa voi ratkaista kilpailun.

Algoritmeihin nojaava kaupankäynti on kuitenkin altis äkillisille ja todella nopeille romahduksille tai arvonnousuille. Algoritmit kun eivät pysähdy miettimään laajempia syitä tai seurauksia muutosten takana. Tätä ongelmaa voidaan käyttää hyväksi.

Esimerkiksi keväällä 2010 Yhdysvaltain osakemarkkinoilla koettiin salamaromahdus, jossa markkinoilta katosi hetkessä biljoona dollaria. Lyhyen aikaa joidenkin suuryritysten osakkeet olivat lähes arvottomia, kunnes markkinat tokenivat. Tilanne oli ohi reilussa puolessa tunnissa.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät salamaromahduksesta yksittäistä kaupankävijää Navinder Saraota, joka manipuloi futuurimarkkinoita tekemällä valtavan määrän myyntimääräyksiä, jotka hän aikoi myöhemmin perua. Suuri määrä myyntimääräyksiä herätti muiden kaupankävijöiden algoritmit myymään, jolloin futuurien arvo lähti laskuun. Tällöin Saraon omat algoritmit peruivat kaupat ja ostivat futuurit alhaiseen hintaan. Tämä toistui lyhyessä ajassa tuhansia kertoja.

Lontoosta käsin kauppaa käynyt mies käynnisti romahduksen, joka nopeasti levisi futuurimarkkinoilta muille markkinoille. Sarao pidätettiin viime vuonna ja oikeustoimet häntä vastaan ovat yhä kesken.