1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkinto Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille

Santos palkittiin sitkeistä ponnisteluista pitkän sisällissodan lopettamiseksi.

Ulkomaat
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.
Juan Manuel SantosFacundo Arrizabalaga / EPA

Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinon saa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos päättäväisyydestään Kolumbian rauhansopimukseen johtaneessa prosessissa.

Samalla palkinto kuuluu Kolumbian kansalle ja on tarkoitettu kannustamaan heitä, jotta he voivat aikanaan korjata rauhan hedelmät, Oslon Nobel-komitea sanoi.

Kolumbian sisällissota kesti 52 vuotta. Hallitus ja Farc-kapinalliset allekirjoittivat elokuussa rauhansopimuksen. Vaikka se kaatui niukasti kansanäänestyksessä, rauhanprosenssi ei ole kaatunut, raati perusteli. Se korosti, ettei äänestäjien enemmistö torjunut rauhaa, vaan kyseisen sopimuksen.

Sekä hallitus että Farc ovat sanoneet, ettei sopimuksen kaatuminen tarkoita sodan jatkamista. Kysymykseen, miksi palkintoa ei jaettu Santosin ja Farcin neuvottelijoiden kesken, komitean edustaja sanoi, että Santosillla oli erityinen rooli siinä, että toisin kuin aiemmat yritykset rauhaprosesessi tuotti sopimuksen.

Santos itse ei tiennyt palkinnostaan, kun siitä kerrottiin Oslon lehdistötilaisuudessa. Häneen ei ollut otettu yhteyttä etukäteen siltä varalta, että tarkkaan varjeltu salaisuus olisi vuotanut julkisuuteen.

Nobel-palkinnoista jäljellä vielä kirjallisuus ja talous

Tällä viikolla on julkistettu myös lääketieteen, fysiikan ja kemian Nobel-palkintojen voittajat.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan julkistamista on lykätty viikolla normaalista ajankohdasta. Se on herättänyt spekulaatioita raadin kiistelystä, mutta raadin mukaan takana ovat pelkästään aikataulusyyt. Voittaja kerrotaan ensi viikon torstaina.

Lue seuraavaksi