1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä kohtele moottoria kaltoin syyskylmällä – tiepalvelumiehen viisi vinkkiä parempaan autoiluun

Peltilehmän syyskunnon voi helpostin itsekin. Listasimme tiepalvelumiehen vinkit auton kunnon varmistamiseen.

Päijät-Häme
Auton moottoriöljyn määrää tarkistetaan.
Moottoriöljyn tarkistus kuuluu autoilijan perusrutiineihin.Juha-Petri Koponen / Yle

Tiepalvelumies Veli Ahtiainen on auttanut ahdinkoon joutuneita autoilijoita yli kolmekymmentä vuotta. Autoliiton vapaaehtoistyössä mies on nähnyt läheltä autojen huiman teknisen kehityksen. Eikä pelkästään positiivisessa mielessä.

– Ennen työkaluiksi riitti hohtimet ja ruuvimeisseli. Laitumen laidalta napattiin pikkilangasta pätkä rautalangaksi, ja sillä sai korjattua monta vikaa. Nyt pitää olla tietokoneet, eikä varaosiaakaan saa viikonloppuisin juuri mistään, Ahtiainen sanoo.

Auton kunto kannattaa tarkastaa ennen syysajelulle lähtöä. Suuren osan varmistuksista voi tehdä itse ilman ammattikorjaajan apua.

Akku uupuu

Tiepalvelumiehen ykkösvinkki on akun kunnon tarkastaminen. Kun ilma kylmenee, akulta vaaditaan paljon. Lämmitys, valot ja auton käynnistäminen syövät sähköä kylmällä enemmän. Käynnistysavun antaminen on syksyn tullen tiepalvelun yleisimpiä tehtäviä. Tässä tarkastuksessa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun.

– Tänä päivänä akun elinikä on neljästä viiteen vuotta. Jos oman auton akku on tämän ikäinen, kannattaa käydä akkuja myyvässä liikkeessä tai korjaamolla testauttamassa akku. Testissä kokeillaan, kuinka hyvin akku kestää kuormitusta, tiepalvelumies Ahtiainen kertoo.

Pakkasnesteen tarkistus

Toinen tarkastuskohde on auton jäähdytinneste. Siihen sekoitetaan pakkasnestettä, ettei jäähdytinneste jäädy. Jäätynyt neste ei kierrä moottorissa, ja ylikuumenemisen seurauksena moottori voi hajota. Nesteen voi tarkistaa jäähdyttimen korkista.

– On tärkeää varmistaa, että jäähdyttimeen lisätään saman väristä pakkasnestettä, kuin siellä ennestään on, Veli Ahtiainen opastaa.

Lasinpesuneste ja pyyhkijät

Näkyvyys on syyshämärilla tärkeää. Tuulilasinpesuneste ja pyyhkijät kannattaa vaihtaa syksyn koittaessa. Lasinpesunesteellä on tärkeä rooli myös tuulilasin kunnosta huolehtimisessa.

– Tien pinnasta irtoaa pölyä ja hiekkaa, ja se kertyy tuulilasiin. Jos tuulilasinpesunestettä ei ole, pyyhkijät hankaavat lasiin naarmuille ja pyyhkijän sulatkin kuluvat, tiepalvelumies Ahtiainen muistuttaa.

Suodattimet ja öljyt

Moottoriöljyt ovat kehittyneet, joten talveksi ei tarvitse vältämättä vaihtaa erikseen öljyjä. Sen sijaan suodattimet kannattaa tarkistaa. Raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa, sillä se vähentää autoon kertyvää kosteutta. Öljynsuodatin kannattaa vaihtaa, jotta kylmässä kangistuva öljy pääsee kiertämään moottoriin esteettä. Myös polttoainesuodatin kannattaa vaihtaa.

– Suodattimet kannattaa vaihtaa varmuuden vuoksi, vaikka huolto-ohjelma ei sitä edellyttäisikään, Ahtiainen sanoo.

Renkaiden kunto ja talvirenkaat

Syyssateilla vesiliirto voi yllättää ja aamuisin tie voi olla yöpakkasen jälkeen liukas. Siksi kesärenkaita ei tulisi ajaa "slikseiksi" syksyä vasten. Kulutuspinnan lisäksi kannattaa tarkastaa myös ilmanpaineet. Tiepalvelumies Ahtiainen kannustaa autoilijoita myös hankkimaan autoon vararenkaan.

Monissa autoissa on nykyisin vain paikkaussarja. Se riittää vain pienien reikien paikkaamiseen. Vararenkaan pultit kannattaa myös varmistaa, jos vanne on erilainen kuin normaalissa renkaissa. Myös talvirenkaat kannattaa laittaa alle mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

– Itse laitan talvirenkaat alle, kun yöpakkasia alkaa olla tasaisesti, Ahtiainen kannustaa.

Lue seuraavaksi