Venäläiset söivät sanansa Suursaaren avaamisesta – purjehtija kummeksuu selitystä

Suursaari piti avata matkailijoille kesällä. Lupaus vaihtuikin yllättäen jopa kymmenen vuoden odotukseen.

Kotimaa
Saaria.
Suursaari näkyy kuvassa silhuettina taivasta vasten.Petri Lassheikki / Yle

Suursaaren avautuminen matkailijoille on ottanut reilusti takapakkia. Kotkassa järjestetyssä veneilyalan seminaarissa vieraillut venäläisdelegaatio arvioi, että pahimmassa tapauksessa huviveneilijät joutuvat odottamaan Suursaareen pääsyä vielä kymmenen vuotta.

Viivästys johtuu muun muassa rajanylityslaista, jota on tiukennettu Venäjällä aiemmin tänä vuonna.

– Venäläiset eivät itsekään saa rantautua ilman erillislupaa viittä kilometriä lähemmäs rajaa. Lisäksi Suomenlahden keskellä on määritelty rajat, joiden sisällä ei saa rantautua. Alueeseen kuuluvat nämä kaikki suuret saaret, kertoo sisävesiasioista Venäjällä vastaava lakimies Igor Kalinin.

Toinen ongelma on räjähteiden raivaustyö, joka etenee Suursaaressa hitaasti.

– Olemme keränneet vuoden aikana 60 tonnia ammuksia pois. Miinojen raivaustyö vie kuitenkin vielä viidestä kymmeneen vuotta, Kalinin arvioi.

Toiveet nousivat kesällä 2015

Suursaaren avaamista matkailijoiden käyttöön on ajettu veneilijöiden toimesta pitkälle toistakymmentä vuotta.

Täyskäännös tuli suomalaisaktiiveille puun takaa, sillä vielä vuosi sitten kesällä Venäjä lupaili saaren pikaista avautumista. Tuolloin Pietarissa järjestettiin iso mediatilaisuus, jossa kerrottiin Pietarin alueen veneilyturismia edistävän kehityshankkeen käynnistymisestä.

– He lupasivat tv-kameroiden ja lehdistön edessä kättä päälle, että Suursaari avataan ensi kesänä, muistelee pitkään itäisen Suomenlahden veneilykulttuuria kehittänyt konsultti, purjehtija Veijo Parviainen.

Viime kesänä venäläiset pidättelivät venettäni, että älä vielä nosta sitä, käydään tänä syksynä avaamassa Suursaari.

Veijo Parviainen

Kesä 2016 oli ja meni.

– He unohtivat mainita, mitä vuotta ensi vuosi heille tarkoitti.

Kolme yritystä Suursaareen

Joukko suomalaisaktiiveja on ottanut viime vuosina kirjeitse ahkerasti kontaktia Suomen korkeimpaan johtoon ja pyytänyt, että presidentti Sauli Niinistö ottaisi Suursaaren avaamisen puheeksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Vastauskin on presidentin kansliasta tullut. Vaikka kuinka katsoo uutisia presidenttien tapaamisista nenä lasissa että joko joko joko, niin ei. Aina joutuu pettymään, Parviainen sanoo.

Mies itse on yrittänyt Suursaareen kolmesti.

– Viime kesänä venäläiset pidättelivät venettäni, että älä vielä nosta sitä, käydään tänä syksynä avaamassa Suursaari. Lopulta he sitten sanoivat, että nyt voit nostaa veneen.

Parviainen on myös kysynyt venäläisiltä, mitä tapahtui lupaukselle saaren avaamisesta.

– He sanoivat, että oli miten iso herra tahansa, lupauksista ei kannata välittää ilman mustaa valkoisella.

Avaaminen etäisyyksien kannalta järkevää

Parviainen uskoo joutuvansa odottamaan Suursaareen rantautumista ainakin kolme vuotta. Hän ei niele venäläisten väitettä miinanraivauksen hitaudesta.

– Turvallisuus on toki ykkösasia, mutta sen taakse voi myös naamioitua. Se on helppoa, kun ei muuten saada mitään aikaan.

Veneilijät toivovat Suursaaren avautumista muun muassa siksi, että venesatamien etäisyydet pysyisivät kohtuullisina. Suomessa käynnistetty 30 miles -hanke pyrkii siihen, että Viron ja Suomen merialueille saataisiin kymmenen venesatamaa, joiden välimatka olisi 30 mailia.

– Perheveneilijätkin voisivat lähteä liikkeelle. Suursaari olisi keskellä tätä paikkaa ja saaren maisemien näkeminen olisi aivan uskomaton kokemus.