Suljetun Gardenian kaupat tekeillä – yleisö pääsee ehkä takaisin eksoottiseen puutarhaan

Helsingin kaupunki neuvottelee parhaillaan puutarhana toimineen Gardenian myymisestä vakavaraiselle suomalaisyritykselle. Jos kauppa toteutuu, Gardenia on taas yleisölle avoin paikka.

Kotimaa
Gardenia-puutarhassa oli kilpikonnia ja karppeja.
Gardenia-puutarhassa oli kilpikonnia ja karppeja.Yle / Tuomas Keränen

Helsingin Viikissä sijaitseva Gardenia oli kaupunkilaisten eksoottinen virkistyspaikka, jossa oli trooppinen ja japanilainen puutarha sekä ruusuja, pioneja, hedelmäpuita ja kesäkukkia.

Gardeniassa järjestettiin myös luontokoulua sekä opastettuja puutarhakierroksia ja luontoretkiä.

Puutarha suljettiin vuonna 2015, kun sen ylläpito kävi liian kalliiksi Helsingin yliopistolle ja kaupungille.

Sen jälkeen kaupunki on etsinyt Gardenialle uutta omistajaa, ja nyt kauppoja on päästy hieromaan potentiaalisen ostajaehdokkaan kanssa.

– Se on ihan hyvä suomalainen vakavarainen yritys, sanoo Helsingin tilakeskuksen myyntineuvottelija Heidi Autiosuo.

Hinta ja ostaja ovat salaisuuksia

Helsingin kiinteistölautakunta käsittelee kauppaa 20. lokakuuta. Siihen saakka ostajan nimi ja kauppahinta pysyvät salaisuutena.

Gardeniassa oli kesä talvellakin.
Gardeniassa oli kesä talvellakin.Yle / Tuomas Keränen

Jos kauppahinta nousee yli kahteen miljoonaan, kauppa edellyttää kaupunginhallituksen hyväksyntää. Yli viiden miljoonan kaupoista päättää kaupunginvaltuusto.

"Toiminta on jossain mielessä julkista ja avointa"

Alueen kaava rajaa paikan käyttömahdollisuudet talvipuutarhatoimintaan, mutta uusi omistaja voi myös hakea muutosta kaavaan.

Autiosuo kuitenkin uskoo, että toiminta jatkuu uudessa omistuksessa jossain määrin nykyisen kaltaisena, ja yleisöllä on pääsy rakennukseen ainakin maksua vastaan.

– Toiminta on jossain mielessä julkista ja avointa, jos sitä rinnastetaan samantyyppiseen toimintaan, mitä siinä on ollut eli tämmöistä kahvilaa, kuten Gardeniassakin oli, ja siellähän pääsi maksullisesti tutustumaan kasveihin.

Autiosuo ei lupaa varmuudella, pitääkö uusi omistaja Gardeniassa nimenomaan puutarhaa, mutta kaupunki on arvottanut ostotarjouksia ainakin jossain määrin niiden käyttötarkoitusten perusteella.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Uutiset. (siirryt toiseen palveluun)