1. yle.fi
  2. Uutiset

Isoihin taloihin mieltynyt mies saapui hiljentyneelle kylänraitille – saattoi pelastaa koko kyläyhteisön

Kouvolan Myllykoski on alkanut toipua paperitehtaan menetyksestä ja jalkapalloseuran konkurssista.

Kotimaan uutiset
Seuratalo Myllykoskella
Myllykosken seuratalo on vaihtanut omistajaa ja siihen viritellään uutta toimintaa.Petri Niemi / Yle

KOUVOLA Yrittäjä Jukka Turkia on sitä mieltä, että Myllykoskelle kaivataan nyt jotain uutta. Työn alla on perinteisen grillikioskin avaaminen lähelle seurataloa.

– Siitä on ehkä 15 vuotta, kun kylällä on sellainen viimeksi ollut. Ihmiset ovat sellaista kovasti kyselleet. Uskon, että sille on tilausta, Turkia sanoo.

Grilli valmistuu parin viikon sisällä ja lupa-asioita hoidetaan vielä kuntoon.

– Marraskuussa se on toiminnassa, uskoo Turkia.

Kivenheiton päässä grillistä on autio seuratalo. Sitä, samoin kuin jalkapalloseuran jäljiltä yhtä autioksi jäänyttä Mypa-taloa, odottavat nyt uudet tuulet.

Isot talot saivat omistajan

Entinen tehdaspaikkakunta on kokenut kovia sen jälkeen, kun UPM päätti lakkauttaa paperitehtaan vajaat viisi vuotta sitten. Toinen isku oli jalkapalloseura Myllykosken Pallon ajautuminen konkurssiin vuoden 2014 lopussa.

– Kylä on vähän kuin lännenelokuvassa. Tuuli puhaltaa, heinä lentelee ja on tyhjää, arvioi tuore kiinteistönomistaja Juha Jokimies nykyistä kylänraittia.

Jokimiehestä on tullut perustamansa Riverman Investin kautta kiinteistöomistaja entisellä tehdaspaikkakunnalla Kouvolassa.

– Olin kiinnostunut Anjalankosken entisen kaupungintalon ostamisesta. Sitten tuttavat sanoivat, että täällä on parempiakin paikkoja.

Paikkakunnalla yhä asuva äitini saattoi aluksi ajatella, että olen kylähullu.

Juha Jokimies

Sen jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti ja tänä syksynä Jokimies oli allekirjoittamassa kauppakirjoja Mypa-talon ja seuratalon ostamisesta.

– Paikkakunnallla yhä asuva äitinikin saattoi aluksi ajatella, että olen kylähullu. Nyt kun tämä menee eteenpäin, niin luulen, että hänelläkin on hyvä mieli, naurahtaa Jokimies.

Kotipaikkakunnalleen palannut Juha Jokimies kertoo, että kiinteistökauppojen lisäksi hänellä on muitakin alustavia ideoita Myllykosken varalle.

Tutkija: Motivaatio on hyvästä

Myllykoski on siis toden teolla nousemassa tuhkista. Paikkakunnalla vaikuttaa muun muassa senioreista koostuva epävirallinen naisten järjestö Hupakot, joka on puhaltanut henkeä kuihtuneeseen kylään.

– Ryhmä on yksi tapa vaikuttaa oman elämän henkiseen rikkauteen ja mielentilaan sekä sitä kautta myös muiden. Ei pitäisi ruveta suremaan kotimökissä, että nyt meni kaikki, totesi Terttu Halme – yksi Hupakoista – Ylelle jo viime keväänä.

Hupakot järjestävät esimerkiksi kesä- ja joulujuhlia vanhusten palvelutaloissa, tekevät muhveja vanhuksille ja käyvät yhdessä teatterissa ja ulkomailla. Helsingin ylipiston kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen pitää hyvänä sitä, että paikkakunnalla riittää motivoituneita ihmisiä.

– Asukkaat eivät voi nostaa aluetta ylös taloudellisesta kuopasta, mutta ihmisten yhteistoiminnalla on mahdollisuus pitää yllä järjestäytynyttä yhteiselämää. Yhteisö voi myös estää huono-osaisuuden synnyttämää levottomuutta, Kortteinen sanoo.

Aitoa, syvälle juurtunutta ja rakentavaa yhteisöllisyyttä voi tutkijan mukaan kuitenkin olla vaikea löytää – ainakaan ilman rahaa. Taloudellinen panos tuo yhteisöön voimaa.

– Paikallisen yhteisöllisyyden paras rakentumisalusta Suomessa on asunto-osakeyhtiö. Yksittäisten kotitalouksien suurin varallisuus on kiinni kiinteistössä, joita he varjelevat ulkopuolisia uhkia vastaan. Intressi on iso, ja syntyvä yhteisöllisyys on elinvoimaista ja voimakasta.

Ei kiirettä

Terttu Halme on toivonut Myllykoskelle lisää paikkoja, joissa ihmiset voisivat kohdata. Nyt niitä on ehkä luvassa. Seuratalon kunto on tarkistettu ja sinne saadaan nyt peruslämpö päälle.

– Kiirettä ei ole. Katsotaan, mitä tehdään ja mitä saadaan tehdä, pohtii talon tuore omistaja Juha Jokimies ja viittaa Museoviraston suojelusääntöihin.

Tosi hienoa, että uutta on tulossa. Pitää keksiä seurataloon vielä järkevää tekemistä, esimerkiksi discoa ja bändi-iltoja.

Jukka Turkia

Seuratalossa täytynee tehdä noin 300 000 euron remontti. Mypa-talon kuntoa Jokimies luonnehtii hyväksi.

– Uskon, että uutta toimintaa ja vuokralaisia niihin tulee.

Grillin valikoimiin "Mylsäläinen"

Vuoden 2015 mylsäläiseksikin valittu, grilliä perustava Jukka Turkia on mielissään, että Myllykoski on saamassa uutta eloa.

– Tosi hienoa, että uutta on tulossa. Pitää keksiä seurataloon vielä järkevää tekemistä, esimerkiksi discoa ja bändi-iltoja.

Hän toivoo, että ihmiset alkaisivat suosia paikallisia palveluita nykyistä enemmän.

– Tämä on aika hyvä tällä tavalla, kun saadaan pidettyä ne, mitä täällä nyt on, vastaa Turkia kysymykseen Myllykosken nykytilasta.

Kotiseuturakas mies kertoo, että grillin valikoimiin on pakko tulla myös annos nimeltään "Mylsäläinen".

– Sen tuotekehittely on vielä kesken, mutta lihaa ainakin. Tietysti kuunnellaan myös asiakkaiden toiveita, naurahtaa Turkia.

Lue seuraavaksi