Moukarinheittäjä Tuomas Seppänen pelkää: "Epäreilu Rio-karsiutuminen voi viedä urheilija-apurahani"

Rion olympialaisten kisakoneesta epäreilulla tavalla karsiutunut Tuomas Seppänen sanoo, että kisoista ulosjäänti on vaikuttanut myös hänen talouteensa. Oman ennätyksensä viime kaudella kiskaissut moukarinheittäjä pelkää myös urheilija-apurahansa puolesta.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Yksilöurheilijalle arvokisat ovat elinehto ja talouden turva. Porilainen moukarinheittäjä Tuomas Seppänen nousi Rion olympialaisten alla otsikoihin, kun kaksi iranilaista moukarinheittäjää riisti häneltä Rion olympiapaikan kyseenalaisella tavalla.

Seppäsen mukaan kisoista ulosjäänti tarkoittaa hänelle entistä laihempaa tilipussia, koska esimerkiksi sponsorisopimuksia on ollut vaikeampi solmia. Seppänen pelkää myös urheilija-apurahansa puolesta, vaikka hän kiskaisi menneellä kaudella oman ennätyksensä.

– Tappioita tuli jo, mutta toivottavasti ei enää lisää siinä mielessä, että apuraha jatkuisi myös ensi vuonna, Seppänen sanoo.

Rahan takia ei voi lopettaa

Urheilijan talous on vahvasti riippuvainen menestyksen mukanaan tuomasta medianäkyvyydestä. Seppäsen mielestä ammattiurheilijan on apurahankin turvaamana jatkuvasti kikkailtava taloutensa eteen, jotta laskut saisi maksettua. Arvokisamitalistit ovat Seppäsen mukaan ainoita, joilla voi sanoa menevän taloudellisesti hyvin.

Seppänen silti vakuuttaa, ettei ole raha-asioiden vuoksi koskaan harkinnut lopettamista.

– Ei tätä rahan takia tehdä, vaan rakkaudesta lajiin.

Huippu-urheilu on kallis elämäntapa

Seppäsen mukaan urheilijalla on runsaasti erilaisia välttämättömiä menoja, joita ei monikaan edes ajattele. Jo pelkästään ravitsevan, terveellisen ja riittävän ruoka-valion ylläpitäminen on kallista. Menestyminen vaatii myös paljon matkustelua ja leireilemistä. Lisäksi hyvinvointi vaatii usein myös ulkopuolisten apua, kuten hierojien ja fysioterapeuttien palveluita.

– Niihin menee todella paljon rahaa. Se on kuitenkin huipulle pääsemisen ehto. Ilman talou dellisia satsauksia sinne ei pääse, Seppänen sanoo.

Puoleksi vuodeksi palkkatöihin

Sen verran Seppänen apurahansa menettämistä pelkää, että hän on ottanut syksyksi myös muita töitä. Puolen vuoden pesti auttaa Seppästä myös irtautumaan kuluneen kauden pettymyksistä ja säästämään hiukan rahaa pahan päivän varalle.

– Harjoittelusta en kuitenkaan ala tinkimään työnteon takia, Seppänen sanoo.