Jäivätkö uutiset väliin kiireen takia? Tässä viikon tärkeimmät puheenaiheet maailmalta

Jos mennyt uutisviikko vilahti vikkelästi ohi, ei hätää. Kokosimme luettavaksesi viikon kahdeksan tärkeintä ja kiinnostavinta juttua.

Ulkomaat

1. Puolassa suunniteltu tuntuva tiukennus aborttilakiin kaatui parlamentissa. Jo entuudestaan Euroopan tiukimpiin kuuluvan aborttilain kiristämistä entisestään ajoi konservatiivinen hallituspuolue PiS (Laki- ja oikeuspuolue). Mustaan pukeutuneet naiset ja miehet protestoivat lakiehdotusta Puolassa ja ympäri Eurooppaa.

Aborttilakimielenosoitus Puolassa.
Aborttilakimielenosoitus Varsovassa Puolassa 22. syyskuuta 2016.Pavel Supernak / EPA

2. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin perjantaina Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Oslon Nobel-komitean mukaan Santos sai rauhanpalkinnon (siirryt toiseen palveluun) päättäväisyydestään 52 vuotta sisällissodasta kärsineen Kolumbian rauhansopimukseen johtaneessa prosessissa.

Lähikuva Santosista, hänellä kädessään valkoinen kyyhkynen.
Juan Manuel SantosLuis Eduardo Noriega / EPA

3. Ensin hirmumyrsky Matthew riepotteli Karibianmeren saaria, sitten se siirtyi piiskaamaan Floridaa.Matthew-hurrikaani teki äärimmäisen tuhoisaa jälkeä esimerkiksi Haitissa, jossa kuoli yli 300 ihmistä. Matthew on voimakkain Floridan itäosaan osunut hirmumyrsky yli sataan vuoteen.

Ihmiset kantoivat arkkua Petit Goavessa Haitilla 5. lokakuuta 2016.
Ihmiset kantoivat arkkua Petit Goavessa Haitilla 5. lokakuuta 2016. Orlando Barria / EPA

4. Loukossa on 275 000 ihmistä, heistä satatuhatta lapsia. Tilanne Syyrian Aleppossa on niin järkyttävä, että YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura vetosi Syyriaan ja Venäjään hyvin suorasanaisesti (siirryt toiseen palveluun): "Lopettakaa tappaminen Aleppossa"

Pommituksissa loukkaantunutta lasta hoidetaan tilapäisessä kenttäsairaalassa 21. heinäkuuta.
Pommituksissa loukkaantunutta lasta hoidetaan tilapäisessä kenttäsairaalassa.Mohammed Badra / EPA

.

5. Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat aiejulistuksen kahdenvälisen puolustusyhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä. Yhteistyö on jo nyt varsin laajaa, mutta maat aikovat lisätä yhteistä koulutus- ja harjoitustoimintaa entisestään

f-15 lentokoneita Karjalan lennoston hävittäjälentoharjoituksessa.
Suomen ja Yhdysvaltain ilmavoimien koneita Rissalan tukikohdassa Kuopiossa viime toukokuussa.Toni Pitkänen / Yle

.

6. Tällä viikolla televisiossa ottivat yhteen Donald Trumpin ja Hillary Clintonin aisaparit. Varapresidenttiehdokkaiden eli republikaanien Mike Pencen ja demokraattien Tim Kainen vaaliväittely oli nopearytminen, kiivas ja tasaväkinen. Trumpin ja Clintonin seuraavaa väittelyä saamme odottaa sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön.

Republikaanien Mike Pence ja demokraattien Tim Kaine kohtasivat ainoassa tv-väittelyssään Longwoodin yliopistossa Virginiassa 4 lokakuu 2016.
Republikaanien Mike Pence ja demokraattien Tim Kaine kohtasivat ainoassa tv-väittelyssään Longwoodin yliopistossa Virginiassa 4 lokakuu 2016.EPA/JIM LO SCALZO

7. Mitä tapahtuu, kun 600 miljoonaa kiinalaista lähtee lomalle yhtä aikaa? Ainakin turistikohteisiin kuten Kiinan muurille syntyy melkoinen ruuhka. Kuluneella viikolla vietetty niin sanottu kultainen viikko on monille kiinalaisille ainoa tilaisuus matkailla turistina, sillä vuoden toinen lomaviikko – kiinalainen uusivuosi – käytetään perinteisesti siihen, että palataan kotikonnuille sukuloimaan.

Ruuhkaa muurilla.
Turisteja Kiinan muurilla.Mika Mäkeläinen / Yle

8. "Parasta on tiukka kuri", kuvailee suomalainen lääkäriopiskelija yliopistoaan Latvian Riiassa. Latvian suosio lääketieteen opiskelumaana kasvaa ja suomalaisia lääkäriopiskelijoita on Riiassa jo 150. Ylen Baltian kirjeenvaihtaja Marjo Näkki tapasi heistä muutamia.

Susanna Luontola ja Eva Tuuppa.
Susanna Luontola (vas.) ja Eva Tuuppa ovat neljännen vuoden lääkäriopiskelijoita RSU:ssa.Eduards Lakis