Epäilty ilmatilaloukkaus saattaa liittyä Venäjän ilmasotaharjoitukseen

Venäjän puolustusministeriö kertoi eilen torstaina, että Su-27 -hävittäjät harjoittelevat Itämeren yllä. Venäläishävittäjissä oli erilaisia ilmataisteluohjuksia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka/Puolustusvoimat

Torstaina tapahtuneet Suomen ilmatilan loukkaukset voivat liittyä Venäjällä käynnissä olevan ilmasotaharjoituksen lentoihin. Venäjän puolustusministeriön torstaina antaman tiedotteen mukaan Venäjän ilmavoimilla on käynnissä merkittävä ilmasotaharjoitus.

Tiedotteen mukaan harjoituksen pääkohde on Kurskin alue syvällä Venäjällä, Moskovan ja Ukrainan välissä. Harjoituksessa Kurskin alueen Mig-29 -yksikkö harjoittelee yhdessä Kaliningradin alueen Su-27 ja Su-24 -hävittäjien kanssa.

– Lennot suoritetaan sekapareilla ja -ketjuilla pääasiassa Itämeren yllä, mikä huomattavasti vaikeuttaa tehtävää, venäjänkielisessä tiedotteessa todetaan.

Suomen ilmavoimat kävi tunnistuslennoilla Hornet-hävittäjillä. Lennolla Suomen ilmatilaa mahdollisesti loukanneet koneet myös kuvattiin. Kuvista voidaan tunnistaa kolme erilaista hävittäjään kiinnitettyä ilmataisteluohjusta.

Todennäköisimmin kyseessä ovat lähi-ilmataisteluohjus R-73, R-27 -ohjuksen lämpöhakuinen versio sekä R-27 -ohjuksen versio, jota ohjataan lentokoneen tutkan avulla. Tietyillä R-27 -ohjuksen versioilla pystytään ampumaan jopa yli sadan kilometrin päähän. Kyseessä on SU-27 -hävittäjälle tyypillinen asekuorma.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Saku Joukas arvioi Ylelle, että kyseessä ovat nimenomaan kyseiset ohjustyypit. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida Venäjän harjoituksen ja ilmatilaloukkauksen välistä yhteyttä.

Suomen ilmatilassa mahdollisesti lentäneen hävittäjän ohjusten ominaisuudet sopivat yhteen Venäjän puolustusministeriön tiedotteen tietojen kanssa.

– Miehistöt harjoittelevat ilma-alusten saattamista, kuvitteellisten ilmatilaloukkaajien tunnistamista sekä vihollisen massiivisen ohjusiskun torjuntaa käyttäen ohjattavien ja ei-ohjattavien ohjusten elektronista laukaisua, tiedotteessa kerrotaan.

Ohjattavilla ohjuksilla viitataan todennäköisesti tutka-ohjattavaan R-27 -ohjukseen sekä maaliin hakeutuviin R-73- ja R-27 -ohjuksiin.

Su-27 ja MIG 29 -hävittäjät kehitettiin luvulla Neuvostoliitossa nk. ilmaherruushävittäjiksi eli torjumaan vihollisen ilma-aluksia. Läntinen vastine konetyypeille on esimerkiksi amerikkalainen F-15 hävittäjä.

Lisäys kello 15:23: Joukas ei kommentoi harjoituksen ja ilmatilaloukkauksen välistä yhteyttä.