Pelastusvalmius osoittautui Vaasan lentoasemalla hyväksi

Vaasassa vietiin perjantaina läpi laaja ilmaliikenteen pelastusharjoitus. Harjoituksessa testattiin lentoseman valmiuksia onnettomuustilanteessa sekä viranomaisyhteistyön sujuvuutta.

Vaasa
pelastusharjoitus lentokentällä
Kuvitteellisessa tilanteessa lentokone oli suistunut kiitoradalta. Loukkaantuneita oli paljon.Keijo Lehto / Yle

Vaasan lentoasemalla harjoiteltiin perjantaina lentokone-onnettomuuden pelastustoimia. Kuvitteellisessa tilanteessa matkustajia täynnä oleva ATR-potkurikone oli suistunut kiitoradalta.

– Niin voi sanoa, että harjoitus sujui pääosin hyvin. Mitään suuria puutteita se ei tuonut esiin lentoaseman omassa toiminnassa tai myöskään viranomaisten yhteistyössä, totesi Vaasan lentoaseman päällikkö Petri Lampi harjoituksen jälkeen.

Yhtenä kehittämisen kohteena harjoitus toi esiin viestinnän. Viestintä on aina haaste suuronnettomuustilanteissa.

– Kun joudutaan epätavalliseen tilanteeseen ja päällimmäisenä on ihmishenkien pelastaminen, saattaa esimerkiksi mukana olevien omaisten ja saattajien huomioiminen jäädä vähemmälle, totesi Lampi.

ambulansseja ja paloautoja lentokentällä
Harjoituksessa testattiin viranomaisyhteityön sujuvuutta suuronnettomuustilanteessa.Keijo Lehto / Yle

Finavian lentopelastusharjoituksessa oli suuren viranomaisjoukon lisäksi mukana avustajina noin 120 Vaasan ammattiopiston lähihoitaja- sekä turvallisuusalan opiskelijaa.

Opiskelijoiden rooli harjoituksessa oli näytellä onnettomuuden uhreja, omaisia sekä lentokentän asiakkaita. Tehtävänä oli arvioida viranomaisten työskentelyä, työtapoja ja onnettomuuden uhrin ja viranomaisen kohtaamista.

– Lentopelastusharjoitus oli hieno tilaisuus opiskelijoille ja mahtava oppimisen paikka päästä mukaan isoon harjoitukseen. He pääsivät näkemään ammattilaisten työskentelyä ja osallistumaan pelastustoiminnan kehittämiseen, totesi sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö Eija Peltola.