Kampusradiossa ei kuuntelijalukuja kumarrella – Lahden Limuradio on Suomessa vielä harvinaisuus

Maailmalla toimii mittava määrä opiskelijaradioita ja Suomessakin muutamia. Yhteistä niille on vapaaehtoisten intohimo radion tekemiseen.

radio
Limuradion studio
Miika Mäkitalo Limuradion studiossa.Juha-Petri Koponen / Yle

Liiketaloutta opiskeleva Miika Mäkitalo on ollut tekemässä lahtelaista Limuradiota alusta asti.

Hän juontaa muutaman kerran viikossa Aamuja -ohjelmaa.

– Olen pienestä pojasta halunnut radioon töihin. Innostuin ja laitoin hakemuksen, kun Limuradioon etsittiin tekijöitä. Parin viikon päästä istuin jo studion pallilla.

Lahden Ammattikorkeakoulun siipien suojassa toimiva Lihamuki- eli Limuradio perustettiin vuonna 2013 muutaman innokkaan aloitteesta. Nyt radiota tekee viitisenkymmentä vapaaehtoista.

Olen pienestä pojasta halunnut radioon töihin.

Miika Mäkitalo

Limuradion rahoitus tulee pääosin Ammattikorkeakoululta, mutta myös oheistoiminnasta.

– ”Siivouskopista” on siirrytty isompiin tiloihin ja menty radiotoiminnan ulkopuolellekin järjestämällä tapahtumia ja olemalla mukana festivaaleilla. Suunnitelmissa on myös fanituotteiden myyntiä.

Harrastuksesta saattaa kehkeytyä ammatti. Miika Mäkitalokin tekee nykyään radioalan töitä myös muualla ja opiskelee siinä ohessa.

Radio menee nettiin

Opiskelijaradioiden edustajat ympäri maailman kokoontuivat tällä viikolla Lahteen ensimmäistä kertaa puhumaan kasvokkain kampusradioiden tulevaisuudesta.

Edustettuna oli 11 maata, kaukaisimmat Ghanasta asti.

– Idea yhteisestä tapaamisesta tuli Limuradiolta, kertoo yksi alustajista, kampusradioissa vuosittain yhteislähetyksenä järjestettävän World College Radio Dayn perustaja, tohtori Rob Quicke.

Ihmiset tarvitsevat radion tarjoamaa, inhimillistä yhteyttä.

Rob Quicke

Verkko tavoittaa yhä laajenevan laajan joukon kuulijoita vaikka ympäri maailman. Limuradiokin vei lähetyksensä lähes heti nettiin.

World College Radio Day -järjestön perustajan, tohtori Rob Quicken mukaan useimmiten radiota kuunnellaan matkalla töihin autossa.

– Internet on monella tapaa tulevaisuutta ja siihen suuntaan mennään, kun radiota kuunnellaan [myös] kännyköistä.

”En mieti kuuntelijalukuja”

Tekijät uskovat, että radion viehätys syntyy yhteisöllisyydestä ja läheisyydestä.

En minä siinä kuuntelijalukuja mieti, kun ohjelmaa teen.

Miika Mäkitalo

– En minä siinä kuuntelijalukuja mieti, kun ohjelmaa teen. Joskus on varmaan viisi kuulijaa, toisinaan useita satoja. Lähinnä ajattelen tekeväni ohjelmaa itselleni, tärkeintä on, että itse nauttii, toteaa Miika Mäkitalo.

Rob Quicke kuulee usein väitteitä, että radio olisi kuolemassa.

– Olen vastannut, että ei suinkaan, koska ihmiset tarvitsevat radion tarjoamaa, inhimillistä yhteyttä. Musiikkia kuulee mistä tahansa, mutta ei sitä tekemisen paloa ja intohimoa, joka on erityistä opiskelijaradioissa.