1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotimainen tryffelinkasvatus nousussa

Tryffelinviljely on lisääntynyt viime vuosien aikana. Ensimmäinen suurempi tryffelisato valmistuu muutaman vuoden kuluttua.

Tryffeliä voi raastaa vaikka perunamuusin päälle. Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Kotimaisesta tryffelistä yritetään saada todellista lähiruokaa. Viime vuosien aikana viljelmiä on perustettu eri puolille Etelä-Suomea. Tryffeliyrittäjä Lars Ingmanilla on 14 tryffeliviljelmää pääosin Varsinais-Suomen alueella. 

– Tätä lähiruokaa kaikki ravintolat kaipaavat, eikä sitä Keski- ja Etelä-Euroopasta tuotua, Ingman sanoo.

Ensimmäisistä koeviljelmistä on tryffeleitä jo löytynyt. Suurempaa satoa pitää odottaa vielä muutama vuosi.

– Pienet tryffelipuut, tammi ja pähkinä, ovat kasvaneet viljelmillä nyt muutaman vuoden. Ne eivät ole ihan vielä valmiita tuottamaan tryffelisatoa, koska odotusaika on 5-10 vuotta, sanoo Ingman.

Yrittäjä Lars Ingman on perustanut tryffeliviljelmiä Varsinais-Suomeen. Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Sopiva maaperä ja lämmennyt ilmasto auttavat

Tryffeli vaatii kalkkipitoista maata. Tällaista maata löytyy Lohjan seudulta ja saaristosta.

– Lisäämällä maatalouskalkkia saadaan maaperä paremmaksi, Ingman kertoo.

Ilmasto on muuttunut tryffelinkasvatuksen kannalta edullisemmaksi.

– Etelä-Euroopassa on kohta liian lämmintä, eikä siellä sada tarpeeksi oikeana ajankohtana.

Koulutettuja koiria käytetään tryffelin etsimiseen. Koirat merkitsevät paikan, ja tryffelit kaivetaan 5-30 sentin syvyydestä ylös.

Suomen luonnosta löytyy yksi syömäkelpoinen tryffeli, valkoinen pohjantryffeli.