Hyppää sisältöön

Matti Salmen valokuvanäyttely dokumentoi viittä vuosikymmentä

Matti Salmi on kuvannut 50-luvun loppuvuosista saakka. "Kuvaan, kun minusta tuntuu, että nyt otan tuosta kuvan", hän sanoo.

Matti Salmen kuva "Jyväskylän ylioppilaskunnan auton poltto vuonna 1968". Kuva: Matti Salmi

Matti Salmi on valokuvaaja. Valokuvataiteilija hän ei omien sanojensa mukaan ole.

– Toiset suuntautuvat enemmän taideilmaisuus, toiset dokumentti-ilmaisuun, Salmi sanoo.

Salmen näyttely "Matin mielikuvat 1957-1990 - Matti Salmen valokuvia" avautuu tänään Keski-Suomen museossa.

– Se on matka eri elämänvaiheisiini. Sain kameran 50-luvun lopulla, ja olen kuvannut siitä asti. Osaa näistä kuvista en ole juuri esitellyt, Salmi sanoo.

Tämänkin jutun pääkuvana olevasta palavasta autosta Salmi kertoo näin:

– Euroopassa oli opiskelijalevottomuuksia, ja Jyväskylään piti saada omansa. Samaan aikaan Jyväskylän kaupunki suunnittelu tietä läpi Harjun. Ylioppilaskunta tilasi jostain vanhan auton, ja vappuna 68-polttivat sen. Muutamat ylioppilaat heittivät hattunsakin siihen.

Kuva: Matti Myller / Yle

Salmen katse on kuvaajan katse. Hänen päässään on taltioituna valtava määrä kuvia, jotka eivät ole koskaan päätyneet valoherkälle paperille.

– Jos olisin Taika-Jim, voisin heijastaa suoraan aivoistani lukemattoman määrän kuvia. Pieniä yksityiskohtia lapsuudestani, metsistä, tiloilta, eläimistä ja ihmisistä, hän sanoo.

Keski-Suomen museon näyttelykuvauksessa (siirryt toiseen palveluun) Salmi kertoo kuvaamisensa olevan jopa pakonomaista. "Kuvaamisessani on ollut paljon pakkomielteistä toimintaa. En ennen edes ajatellut miksi haluan ottaa kuvia. Myöhemmin olenkin alkanut pohtia sitä, miten puhumisen ja ilmaisemisen pelkoni ovat etsineet kanavaa, jossa minua ei ”rangaistaisi” ilmaisustani."

– Kuvaan, kun minusta tuntuu, että nyt otan tuosta kuvan. Olen tainnut muuttua kuvaajana aika vähän vuodesta 1957 kun otin ensimmäiset kuvani, Salmi sanoo.

– Varsinkin 80-luvulla kuvasin niin kuin ihmiset nykyään kännyköillään, kamera aina mukana, hän jatkaa.

Kuva: Matti Myller / Yle
.
.