1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Vapo voisi antaa maansa kosteikoiksi tai myydä valtiolle luonnonsuojelualueiksi"

Luonnonsuojelijat toivovat, että Vapolta vapautuvat maat voisivat päätyä luonnonsuojelualueiksi. Vapo voisi antaa käytetyt alueensa suoraan koskeikoiksi tai myydä ne valtiolle luonnonsuojelualuiksi, ehdotetaan Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiristä.

Metsämaaksi päätynee osa Vapon soista. Viljelyyn maat eivät luonnonsuoljelijoiden mukaan niinkään sovellu. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri toivoo, että Vapo antaisi loppuunkolutut suoalueensa suoraan kosteikoiksi. Kosteikot toimisivat myös tulvasuojelualtaina.

– Toki toivotaan, että semmoiset kohteet, joissa pystytään ennallistamaan ja jotka ovat jo tuotantokauden loppupäässä, tulisi osoittaa kosteikoiksi tai muiksi luontokohteiksi, sanoo Pohjanmaan piirin aluesihteeri Teemu Tuovinen.

Vapo ilmoitti alkuviikosta, että se aikoo luopua sadan tuhannen hehtaarin maaomistuksistaan ja jatkavansa tuotantoa turvesoita vuokraamalla. Pohjanmaan maakunnissa on noin 6000 hehtaaria Vapon maita.

– Tuotannossa olevat alueet ovat asia sinänstä. Ne täytyy kaiketi hyödyntää, koska kohteet on jo pilattu, Tuovinen toteaa.

Vielä käyttämättömät alueet ovat Tuovisen mukaan toinen juttu, ja niitä yhtiöllä on Pohjanmaan maakunnissakin aika paljon. Kyse on Vapon luonnontilaisista soista, joihin on haettu ympäristölupia.

– Toivotaan, että näillä alueilla käynnistetään soidensuojelun täydennysohjelma ja Vapo osoittaisi omistamansa luonnontilaiset suoalueet välittömästi luonnonsuojelualueiksi.

Vielä käyttämättömät alueet Vapo voisi siis kaupata ensisijassa valtiolle.

Tuovinen arvelee, että käytetyt turvemaat menevät osaksi metsämaaksi. Joukossa on kuitenkin paljon alavia maita, joita täytyy jo nyt pitää pumppaamalla kuivina.

– Näistähän saa kosteikoita tosi hyvin, Tuovinen ehdottaa.

– Ainahan tämmöisiä kohteita voi yrittää myydä. Mutta kyllä tällaisten loppuunkaluttujen kohteitten arvo on aika vähäinen, tai semmoisten soiden, joihin lupaa on vaikea saada.