Tietokoneet tekevät tuloaan yliopiston pääsykokeisiin – pilotti jo ensi keväänä?

Toistaiseksi yliopiston valintakokeet tehdään kynällä ja paperilla. Kynät ovat kuitenkin saamassa kyytiä joillakin yliopiston tieteenaloilla.

Kotimaa
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset.
Kynä on vaihtumassa tietokoneeseen myös yliopistojen valintakokeissa. Mallia otetaan ylioppilaskirjoitusten sähköistämisestä.Ronnie Holmberg / Yle

Yliopistojen valintakokeet tehdään edelleen perinteisesti kynällä ja paperilla, vaikka lukioissa ylioppilaskirjoituksen tehdään osin jo tietokoneella.

Kynä on kuitenkin vaihtumassa tietokoneisiin myös yliopistoissa, ainakin joillakin aloilla. Itä-Suomen yliopisto etunenässä on alkanut valmistella valintakokeiden digiloikkaa.

– Meillä suoritetaan tenttejä jo aika paljon sähköisenä monella alalla. Paperille tehtävä valintakoe on ollut eräänlainen jäänne, kertoo Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluiden pääsuunnittelija Mari Kähkönen.

Pilottikokeet jo ensi keväänä?

Kähkösen mukaan ensimmäisiä sähköisiä valintakokeita voitaisiin päästä kokeilemaan jo ensi keväänä.

– Itä-Suomen yliopistossa tullaan todennäköisesti tarjoamaan mahdollisuutta tehdä valintakoe sähköisesti pienissä hakukohteissa jo ensi keväänä ihan pilotointimielessä. Keskustelussa ovat olleet muun muassa historia sekä maantiede ja ympäristöpolitiikka.

Myös oikeustieteellisessä valmistellaan valintakokeen sähköistämistä, sanoo Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan dekaani Juha Karhu.

– Ajatus on se, että vuonna 2018 oikeustieteellinen valintakoe suoritettaisiin sähköisesti kaikissa niissä yliopistoissa, joissa voi suorittaa oikeustieteellisen tutkinnon. Se tietysti edellyttää, että meillä on riittävä vakuuttuneisuus siitä, että koe sujuu valintakokeena.

Mallia ylioppilaskirjoituksista

Itä-Suomen yliopiston Kähkönen sanoo, että valintakokeiden sähköistämisessä otetaan oppia ylioppilaskirjoitusten sähköistämisestä.

– Isoin haaste on varmaan se, että ei ole olemassa valmista valintakoejärjestelmää. Meidän nykyiset tenttijärjestelmätkään eivät täysin sovellu valintakoetarkoitukseen. Jossain määrin ongelmallista on myös tietoturvakysymykset ja tekniset rajoitteet.

Haasteista huolimatta valintakokeiden digiloikalla saavutetaan monta etua.

– Kyllähän hakijat elävät digimaailmassa, se on tätä päivää. Uskoisin, että se on heille mielekkäämpi toimintaympäristö. Myös kestävän kehityksen vinkkelistä sähköinen valintakoe on pitkällä aikavälillä ekoteko, listaa Kähkönen.

Lapin yliopiston Karhu lisää hyötyihin vielä sen, että sähköinen valintakoe voisi vähentää matkustamisen tarvetta.

– Sähköiseen valintakokeeseen voitaisiin osallistua useammalla paikkakunnalla.

Valintakoe tehdään omalla tietokoneella

Käytännössä hakija tekisi yliopiston sähköisen valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneella. Kähkösen mukaan oman koneen puuttuminen ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi yliopistoon hakemisessa.

– Olemme miettineet myös tasa-arvokysymystä, ja ei kenelläkään yliopistoon pääseminen jää siitä kiinni, etteikö olisi omaa kannettavaa tietokonetta.

Valintakokeiden sähköistämisen kustannukset ovat vielä kysymysmerkki.

– Se riippuu ihan toteutusmallista. Vielä ei ole mitään arvioita siitä, mitä kustannukset voisivat kussakin mallissa olla.