Aleksis Kiveä juhlistetaan leivoksella

Kaksi vuotta sitten jyväskyläläisen pitopalveluyrittäjän kehittämä mustikkaleivos voitti Aleksis Kivi -nimikkoleivoskilpailun. Tänä vuonna pitopalvelu on leiponut niitä yli 6000 kappaletta.

Aleksis Kivi
Aleksis Kivi -leivos.
Matti Myller / Yle

Pitopalvelu Raija Sipinen on urakoinut uusia Aleksis Kivi -leivoksia tuhannen kappaleen päivävauhdilla.

– Normaaleiden työntekijöiden lisäksi meillä on ollut talkoolaisia töissä, muuten eivät tällaiset määrät olisi onnistuneet, Sipinen sanoo.

Kaikkiaan 6000 leivoksen mustikat on kerätty itse Keski-Suomen metsistä.

– Mustikka on se, joka tekee leivoksen. Jos leivos syödään heti, voidaan käyttää tuoretta mustikkaa, mutta jos leivoksen pitää vähän säilyäkin, se tehdään kuivatusta mustikasta, kertoo Sipinen.

Aleksis Kiven nimikkoleivos on tuhti ja muhkea. Mustikan lisäksi siinä on käytetty kermaa, piimää, voisulaa, reilusti kardemummaa, ja "tira suolaa". Päälle tulee voi-mustikkakreemi.

– Se suolan tira tuo muut maut esiin, Sipinen selittää.