Hyppää sisältöön

Kikherneitä, linssejä ja soijaa – Katso, mitä kaikkea löytyy päiväkodin vegaanilautaselta

Kaksikymmentä päiväkotia Helsingissä tarjoaa vuoden ajan vegaaniruokavaihtoehtoa halukkaille perheille. Kauan toivotulla kokeilulla selvitetään erityisruokavalion kustannuksia.

Päiväkodin lounashetki. Kuva: Yle

Maanantaista alkaen Helsingin päivähoidossa voi saada lautaselle tavallisesta poikkeavan annoksen. Kaupunki aloittaa vuoden mittaisen ruokakokeilun, jonka aikana vanhemmat voivat valita lapselleen vegaanivaihtoehdon kahdessakymmenessä päiväkodissa.   

– Aamupalan ja välipalan kanssa on pyritty löytämään samoja vaihtoehtoja kuin peruslistalla, eli esimerkiksi maitovelli on tehtykin soijajuomaan. Lounaalla meillä puolestaan on hyödynnetty jo nyt saatavilla olevaa lakto-ovo-vegetaarista vaihtoehtoa, jossa osa tuotteista sopii myös vegaaniruokavalioon. Sen lisäksi kehitetty myös täysin uusia reseptejä, sanoo ravitsemusasiantuntia Tarja Heikkinen palvelukeskus Helsingistä.

Vegaaniruokavaliossa lautaselta jätetään pois kaikki eläinkunnasta peräisin olevat tuotteet kuten liha, kala, munat, maitotuotteet ja niiden johdannaiset. Tältä näyttää lapsille tarjottava ruokalista tulevalla viikolla: 

Kaikille Helsingin päiväkodeille tehdyn kyselyn mukaan vegaaniruokavaliota noudatti alkuvuodesta 27 perhettä. Ruokavalion uskottiin kuitenkin kiinnostavan reilusti yli sataa perhettä, jos sitä vain olisi saatavilla.

Perjantaihin mennessä vegaaniruokavaihtoehtoa oli kuitenkin tilattu kokeilupäiväkodeissa yhteensä vain 23 lapselle. Päiväkotikohtaisesti vegaanivaihtoehdon valitsi pääasiassa noin 1–2 lasta.

Nyt alkanut kokeilu sai alkunsa valtuustoaloitteesta, joka kirvoitti kiivasta keskustelua päättäjissä. Huolissaan oltiin muun muassa ruokien ravintoarvoista ja vitamiineista. Heikkisen mukaan nyt tarjottavien vegaaniruokien ravintosisältö on mietitty tarkkaan.

– Lähtöajatuksena on ollut se, että ruoka on täysipainoista. Lounaalla on joka päivä jotain palkokasveja, ja vellit tehdään soijajuomaan, jotta lapset saavat riittävästi proteiineja. Se, minkä verran lapsi syö tai juo maitoa korvaavaa ruokajuomaa, ratkaisee kuitenkin viime kädessä sen, saako hän riittävästi energiaa ja muita ravintoaineita, sanoo Heikkinen.

Esimerkiksi maanantain osalta Heikkisen mukaan vain lounaalla vegaaniannoksen proteiinimäärä jää hieman alemmaksi kuin peruslistan annoksen. Lapset syövät päiväkodissa päivän aikana aamupalan, lounaan sekä välipalan.

Uudet reseptit on syynätty tarkkaan

Heikkisen mukaan kaikki vegaaniruuat valmistetaan omien reseptien avulla. Lisäksi raaka-aineet on käyty huolellisesti läpi ja tarkistettu, että ruuat varmasti sopivat vegaaniruokavalioon.

– Kokeilun aloittamiseen on liittynyt paljon tarkastamista ja ohjeistamista. Esimerkiksi jokin margariini voi sisältää eläinperäistä D-vitamiinia. Haluamme seisoa tuotteidemme takana ja olemme varmistaneet, ettei vegaaniruuista todella löydy mitään eläinperäisiä raaka-aineita.

Heikkisen mukaan nopean aikataulun vuoksi käytössä olevia vegaanireseptejä toistuu ruokalistalla, mutta niitä kehitetään lisää kokeilun edetessä.

Vegaaniruokavaliosta päiväkodeissa on Helsingissä puhuttu jo pitkään. Nyt alkavan kokeilun tarkoituksena on selvittää vegaaniruokavalion tarjoamisesta aiheutuvat todelliset kustannukset.

Kokeilussa mukana olevat päiväkodit on valittu tammikuussa tehdyn eritysruokavaliokyselyn perusteella, ja ne sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä.

.
.