Rauhannobelisti Santos: Olemme lähellä lopullista rauhaa

Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos omisti palkinnon sodan uhreille ja patisti Kolumbiaa sovintotyöhön.

Ulkomaat
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kiitti kaikkia rauhanvälitykseen osallistuneita tahoja.
Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kiitti kaikkia rauhanvälitykseen osallistuneita tahoja. Lavalle nousi myös puoliso Maria Clemencia Rodríguez.LEONARDO MUÑOZ / EPA

Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi omistavansa palkinnon Kolumbian sodan uhreille.

– Kolumbialaiset, tämä palkinto kuuluu teille. Otan sen vastaan konfliktin miljoonien uhrien nimissä, Santos sanoi Bogotássa.

– Meidän on tehtävä sovinto ja tultava yhteen, jotta rauhanprosessi saataisiin päätökseen. Meidän on alettava rakentamaan vakaata ja kestävää rauhaa, Santos jatkoi espanjalaisen El País –lehden mukaan.

Rauhanprosessi on jakanut kolumbialaisia. Osa on vastustanut sissiliike Farcille rauhansopimusehdotuksessa tehtyjä myönnytyksiä, kuten mahdollisuutta politisesta osallistumisesta

Ei-leiri onnitteli Santosia

Santos ja sissiliike Farc allekirjoittivat neljä vuotta neuvotellun rauhansopimuksen syyskuussa, mutta kolumbialaiset kaatoivat sen niukalla enemmistöllä kansanäänestyksessä viime sunnuntaina.

Santos esitti kiitokset myös kaikille rauhanneuvotteluja välittäneille tahoille.

Rauhanprosessia ja rauhansopimusehdotusta vastustanut ja kansanäänestyksessä ei-leiriä johtanut Kolumbian entinen presidentti Álvaro Uribe liittyi hänkin onnittelijoiden joukkoon, joskin tietyin varauksin.

– Onnittelen presidentti Santosia Nobelista. Toivon, että se vaikuttaa demokratialle vahingollisten sopimusten muuttamiseen, Uribe kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

Lue myös:

Sissijohtaja onnitteli Nobel-voittajaa

Tutkija: Nobel tuo Santosille uskottavuutta ja vauhdittaa Kolumbian rauhaa

Nobelin rauhanpalkinto Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille

Lähteet: Reuters, AFP