Tutkijat yllättävät: Keskuspuisto ei ole edes pahin kärsijä tulevaisuuden Helsingissä

Yle pyysi luontotutkijoita listaamaan alueita, joissa yleiskaava on muuttamassa eläinten, kasvien tai elinympäristöjen menestymismahdollisuuksia.

Helsinki
VanhanakaupunginlahtiHelsingin kaupunki

Liekö syynä sijainti kaupungin sydämessä vai paikallisten aktiivisuus, mutta nimenomaan Keskuspuisto on noussut polttavaksi kiistakapulaksi yleiskaavapäätöksen kynnyksellä. Jos arvioidaan yleiskaavan vaikutusta luonnolle, kysymys on Keskuspuistoa laajempi.

Tämä kävi selväksi, kun Yle pyysi luontotutkijoita listaamaan alueita, joissa yleiskaava on muuttamassa eläinten, kasvien tai elinympäristöjen menestymismahdollisuuksia.

Ensinnäkin osa vastaajista kieltäytyi kokonaan nimeämästä yksittäisiä alueita, koska merkittävintä on luontoalueiden kutistuminen ylipäätään. Hekin, jotka alueiden listaukseen suostuivat, muistuttivat että kyse ei ole kaikenkattavasta listasta, vaan muutamista esimerkeistä.

Tästäkin huolimatta lopputuloksena on kartta, jossa tutkijoita huolettavia alueita löytyy ympäri Helsinkiä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitsemalla kartassa olevia merkkejä voit lukea tutkijoiden tarkempia kommentteja kyseisistä alueista.

Lähde: Helsingin Kaupunki
Asuntovaltainen alue
Asuntovaltainen alue
Asuntovaltainen alue
Asuntovaltainen alue
Liike- ja palvelukeskusta
Kantakaupunki
Lähikeskusta
Toimitila-alue
Yhdyskuntateknisen huollon alue
Satama

Asuntovaltaiset alueet on merkitty neljällä eri sävyllä. Mitä tummempi sävy, sitä enemmän alueella on rakentamista.

Nuolet liikenneverkkossa ilmaisevat raideliikenteen yhteystarvetta.

Yleiskaavaehdotuksesta on poistettu virkistys- ja viheralueet sekä merellisen virkistyksen ja matkailun alueet.

Vanhankaupunginlahden lintujen lepo- ja ruokailualueet vaarassa

Jopa Keskuspuistoa enemmän tutkijat kantoivat huolta Vanhankaupunginlahdesta, joka on itsessään luonnonsuojelualue. Yleiskaava näyttäisi lisäävän rakentamista sen ympäristössä Pornaistenniemellä, Viikin pelloilla ja Herttoniemen metsissä.

– Vanhankaupunginlahden ja Viikin linnustoa on seurattu vuosittain 1980-luvulta lähtien ja linnustolle tärkeät alueet tunnetaan hyvin. Peltojen rakentamisen myötä sopivan ruokailualueen määrä pienenee ja vaikutus korostuu ulkoilijoiden määrän kasvun myötä, sanoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Se, että Viikin alue keräsi paljon merkintöjä, saattaa johtua myös siitä, että vastaajissa oli verrattain paljon nimenomaan lintututkijoita.

Myös tutkijat jakavat keskuspuistoaktiivien huolen

Vaikka kyse ei ole ainoastaan Keskuspuistosta, kyse on myös Keskuspuistosta. Moitteita keräsi etenkin Keskuspuiston nakertaminen kaupunkibulevardeille.

– Hämeenlinnanväylän itäpuolen tuntumassa on hienoa lajistoa. Toimenpiteet, jotka tuhoavat aluetta, olisivat hyväksyttäviä vain hyvin kapealta alueelta. Keskuspuiston eteläpään haukkaaminen Laakson suunnalta on yhtä lailla tyhmä juttu, sanoo professori Jyrki Muona Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Malmille laskeutuvat muutkin kuin lentokoneet

Jos Keskuspuiston suojelijat ovat olleet aktiivisia, samaa voi sanoa Malmin lentokentän puolustajista. Jälkimmäisen osalta vähemmälle huomiolle on saattanut jäädä se, että aluetta käyttävät lentokoneiden lisäksi muuttomatkojaan tekevät linnnut.

– Tällä kaava-alueella merkittävimmän iskun saisi Malmin lentokenttä. Alue on edustava syyslevähdyspaikka esimerkiksi uhanalaiselle heinäkurpalle, mahdollisesti kansallisessakin mittakaavassa, sanoo Margus Ellermaa Helsingin Seudun Lintutieteellisestä Yhdistyksestä Tringasta.

Olitko kuullut Kivikon, Veräjämäen ja Laajasalon metsistä?

Ehkäpä suurin epätasapaino tutkijoiden listan ja tähänastisen mediahuomion välillä on seuraava kolmikko.

Parin siiveniskun päässä Malmin lentoasemalta itään on Kivikon metsä. Useampikin tutkija nostaa sen esimerkiksi siitä, kuinka kaava näyttäisi nakertavan ja pirstovan jäljellejääneitä metsiä.

Samankaltainen, mutta kenties vielä radikaalimpi uhka koskee Veräjämäen metsiä Pikkukosken, Oulunkylän ja Koskelan välissä.

Huolta aiheuttavat myös Laajasalon ympäristön suunnitelmat, eikä pelkästään esillä ollut Vartiosaari. Stansvikin kartanon lähimetsät Kruununvuorenrantaan kasvavan kaupunginosan vieressä saavat perhostutkijalta vuolaita kehuja ainakin vielä.

– Selkeästi valtakunnallisestikin aivan huippukohde, jossa saattaa esiintyä myös uhanalaista perhoslajistoa. Muille eliöille, esimerkiksi kovakuoriaisille alue on todennäköisesti vielä paljon arvokkaampi, sanoo Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seurasta.