Melania vastaan Bill – Kisa Valkoisen talon emännyydestä kovenee

Uuden presidentin käsipuolessa Valkoiseen taloon on muuttamassa joko slovenialaissyntyinen malli tai entinen presidentti. Molempien menneisyydestä löytyy käyttökelpoista materiaalia, jos Donald Trumpin kopelointipuheiden jatkoksi halutaan lisää skandaalinkäryä – ehkä jo ensi yön vaaliväittelyssä.

USA:n presidentinvaali
Myös Melania Trump ja Bill Clinton kättelevät ennen ensimmäistä presintenttiväittelyä 2016.
Melania Trump ja Bill Clinton kohtasivat pikaisesti puolisoidensa kahden viikon takaisessa vaaliväittelyssä.Justin Lane / EPA

– Keväällä 1971 tapasin tytön. Hänellä oli paksut vaaleat hiukset, suuret silmälasit, ei lainkaan meikkiä. Ja olemus, joka teki suuren vaikutuksen.

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton muisteli heinäkuisessa puheessaan opiskeluaikojaan Yalen yliopistossa.

– Kirjastossa hän tuli luokseni ja sanoi, että jos aiot jatkaa tuijottamista, meidän olisi hyvä edes tietää toistemme nimet. Minä olen Hillary Rodham. Kuka sinä olet?

Clinton puhui Philadelphiassa demokraattien puoluekokouksessa, jossa Hillary Clinton nimitettiin virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Puolison puhe on näissä kokouksissa vakiintunut osa koreografiaa. Sen tehtävänä on tuoda esiin piirteitä, jotka saavat ehdokkaan vaikuttamaan mahdollisimman inhimilliseltä.

Nyt on 70-vuotiaan Bill Clintonin vuoro nostaa vaimonsa presidentiksi, ei enää toisinpäin.

Siksi Yhdysvaltain entinen presidentti luetteli oman uransa etappeja vain ohimennen. Tarinan päähenkilö oli Hillary, lahjakas poliitikko ja uudistaja, rakastava äitihahmo.

– Sain vaimokseni parhaan ystäväni. Toivon todella, että hän ei itse kadu valintaansa.

Bill ja Hillary Clinton Arkansasin kuvernööriaikoina 1979-1981.
Hillary Clinton tuki miestään tämän poliittisen uran alkumetreiltä asti. Nyt roolit ovat vaihtuneet.AOP / Everett Collection

Bill Clinton on työjuhta vaimonsa presidentinvaalikampanjassa. Hän on tänä vuonna kiertänyt yli 400 kampanjatilaisuudessa.

Kun keuhkokuume kaatoi Hillaryn sairasvuoteeseen viime kuussa, Bill passitettiin esiintymään hänen puolestaan.

Entinen presidentti on karismaattinen esiintyjä, joka perhetaustansa ansiosta vetoaa erityisesti vähemmistöihin. Yli 53 prosentilla amerikkalaisista on hänestä myönteinen käsitys.

Suhde Monica Lewinskyyn seuraa Clintonia edelleen.

Kaikelle kansalle hän ei kuitenkaan edusta kansanomaista maan isää. Naissuhteidensa takia hän on vaalikampanjalle myös painolasti.

Salasuhde Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn seuraa Clintonia edelleen. Presidentin piinaviikot valtakunnanoikeudessa vuonna 1998 ja siellä todisteena esitetyt Lewinskyn mekon siemennestetahrat ovat edelleen asioita, joista monet amerikkalaiset hänet muistavat.

Mielissä ovat myös vuonna 1992 julki tullut suhde laulaja Gennifer Flowersiin sekä Arkansasin osavaltion työntekijän Paula Jonesin syytökset seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 1994.

Monica Lewinsky ja Bill Clinton
Monica Lewinsky on jäänyt lähtemättömästi mieliin Clintonin toisesta presidenttikaudesta.AOP

*Republikaanien presidenttiehdokas *Donald Trump ei – varsinkaan perjantaina julki tulleiden haarovälipuheidensa jälkeen – kalpene vertailussa Bill Clintoniin.

Lauantaisessa anteeksipyyntövideossaan Trump ei kuitenkaan malttanut olla jälleen muistuttamatta myös Clintonin menneisyydestä. Hän puolusteli itseään sanomalla, että puheiden ja tekojen välillä on suuri ero.

– Bill Clinton on oikeasti käyttänyt naisia hyväkseen. Ja Hillary on hyökännyt hänen uhrejaan vastaan, tuottanut heille häpeää sekä pelotellut ja uhkaillut heitä, Trump sanoi.

Trumpin leiri on jo jonkin aikaa yrittänyt väittää, että Bill Clintonin uskottomuus oli itse asiassa vaimon syytä. Logiikan mukaan Hillary Clinton mahdollisti pettämisen, koska hän osallistui syrjähyppyjen peittelyyn ja miehensä rakastajattarien mustamaalaamiseen.

Anteeksipyyntövideonsa lopussa Trump sanoi, että asiasta puhutaan lisää lähipäivinä.

Hän toivotti amerikkalaiset tervetulleiksi seuraamaan presidenttiehdokkaiden toista keskinäistä vaaliväittelyä sunnuntai-iltana.

Bill Clinton ja Hillary Clinton Demokraattien kokouksessa 2016
Trumpin leiri syyttää Hillary Clintonia miehensä uskottomuudesta.Dennis Van Tine / AOP

Mitä Bill Clinton Valkoisessa talossa sitten tekisi? Kysymykseen on aivan liian aikaista saada vastausta.

Hillary Clinton olisi Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti, joten miespuoliselle puolisolle ei ole esikuvaa. Jo se, käytettäisiinkö hänestä first lady -nimityksen sijaan titteliä first husband, first gentleman vai first spouse on herättänyt amerikkalaismediassa hämmennystä.

First husband, first gentleman vai first spouse?

Mutta kun presidentin puoliso sattuu olemaan entinen presidentti, jonka kaudella Yhdysvaltain talous kukoisti, on todennäköistä, että Valkoisen talon perinteiseen roolijakoon on tulossa muutoksia.

– Työpaikkoja, työpaikkoja, työpaikkoja, Clinton vastasi keväällä televisiohaastattelussa, kun häneltä kysyttiin miehensä mahdollisesta tulevasta roolista.

Clinton on sanonut, että ex-presidentti voisi ottaa vastuuta uusien työpaikkojen luomisesta. Bill voisi elvyttää taloutta esimerkiksi hiilentuotantoalueilla, suurkaupunkien keskustoissa ja muilla seuduilla, jotka ovat jääneet jälkeen talouskehityksessä.

– Koska hän tietää, miten se tehdään, Clinton perusteli.

Entisen presidentin rooli olisi kuitenkin tarkoin rajattu. Kysymykseen siitä, suunnitellaanko Bill Clintonille peräti ministerin paikkaa, Hillary Clinton on vastannut ei.

Mies kävelyttää koiraa rannalla
Presidenttiaikanaan Bill Clintonilla oli harvoin vapaa-aikaa. Olisiko vaimon kaudella toisin?Greg Gibson / AP / Lehtikuva

*Bill Clinton näyttää paitsi vanhemmalta *myös hoikemmalta kuin presidenttiaikoinaan.

Viisikymppisenä presidenttinä Valkoisessa talossa hän saattoi syödä kerralla puoli tusinaa porsaankyljystä. Nyt hän on eläinperäistä ruokaa karttava vegaani, joka vannoo terveiden elämäntapojen nimeen.

– Se on muuttanut elämäni. Jos en olisi ryhtynyt vegaaniksi, en välttämättä oli hengissä, Clinton kertoi helmikuussa vierailulla vegaaniravintolassa Las Vegasissa. Ja tilasi maissitortilloja vihreällä chilikastikkeella.

Poikkeus vegaaniruokavaliosta on pala luomulohta kerran viikossa.

Elämänmuutos tapahtui sydänvaivojen takia. Clintonille oli tehty ohitusleikkaus vuonna 2004, mutta lääkäreiden terveysneuvot alkoivat kiinnostaa vasta toisen leikkauksen jälkeen vuonna 2010.

Clinton kävelee nykyisin joka päivä useita kilometrejä sekä treenaa painojen ja jumppapallon kanssa. Vegaanisessa ruokavaliossa on poikkeus lääkärin suosituksesta vain kerran viikossa, mutta sekin on luomulohta.

Puoluekokouksen puhujapöntössä Philadelphiassa Clintonin kädet hieman tärisivät. Hänen terveydentilaansa ei kuitenkaan ole seurattu läheskään niin tarkasti kuin hänen vaimonsa.

Donald Trump ja Melania Knauss (Trump) ennen häitä 10.01.2005.
Donald ja Melania Trump ennen häitään vuonna 2005.AOP

*Uusi Jackie Kennedy? *

Ollaan republikaanien presidenttiehdokasta ympäröivistä skandaaleista mitä mieltä hyvänsä, hänen puolisoaan 46-vuotiasta Melania Trumpia ei kannata aliarvioida.

Sisäpiirinsä mukaan slovenialaissyntyinen entinen malli on paitsi kaunis myös älykäs ja sanavalmis. Hän puhuu viittä kieltä, sloveenin ja englannin lisäksi ranskaa, saksaa ja serbiaa.

Hän on sanonut jo vuonna 2000, että jos hänestä joskus tulisi Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, hänen roolinsa olisi ”hyvin perinteinen, kuten Betty Fordin tai Jackie Kennedyn”.

Valkoisen talon aiempiin emäntiin verrattuna Melania Trump on kuitenkin hyvin erilainen hahmo.

Entisessä Jugoslaviassa kasvanut Trump nimittäin olisi ensimmäinen Yhdysvaltain presidentin puoliso, joka on syntynyt kommunistisessa valtiossa. Ja toinen – 1820-luvulla hallinneen presidentti John Quincy Adamsin englantilaissyntyisen Louisa-vaimon jälkeen – joka on syntynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Hän olisi myös ensimmäinen Valkoisen talon emäntä, joka on esiintynyt alastonkuvissa.

Vuonna 1995 Melania, silloiselta nimeltään Knauss, poseerasi alastomana yhdessä ruotsalaisen naismallin kanssa ranskalaisen aikakauslehden sivuilla. Myöhemmin hänet nähtiin Brittiläisessä GQ-lehdessä pelkkiin timanttikoruihin sonnustautuneina.

tyttöjä näyttämöllä
Entisessä Jugoslaviassa syntynyt Melania Trump (toinen oikealta) osallistui muotinäytökseen jo kouluikäisenä.Nena Bedek / STR / AFP / Lehtikuva

*Miehensä presidentinvaalikampanjaan *rouva Trump on osallistunut hyvin vähän, omien sanojensa mukaan omasta halustaan.

– Olen päättänyt olla puhumatta politiikkaa julkisuudessa, koska se on mieheni työ, Trump sanoi naistenlehti Harper’s Bazaarin haastattelussa.

– Yksityisesti seuraan kyllä politiikkaa ja tiedän, mitä tapahtuu. Minulla on omat mielipiteeni ja olen oma itseni. Uskon, että mieheni pitää siitä minussa.

Melanian puhe oli kiusallisen samanlainen kuin Michelle Obaman.

Melania Trump kuitenkin piti – Bill Clintonin tapaan – puheen republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa. Ensi alkuun sitä pidettiin hyvänä. Hän puhui selvästi ulkomaalaiselta kuulostavalla aksentillaan kokemuksistaan maahanmuuttajana ja siitä, kuinka paljon rakastaa Yhdysvaltoja.

Myöhemmin paljastui, että puhe oli kiusallisen samanlainen kuin Michelle Obaman puhe demokraattien puoluekokouksesta vuonna 2008. Mukana oli lähes sanasta sanaan kopioituja lauseita kovan työn tekemisen tärkeydestä ja rehellisyydestä.

Siitä, oliko Melania Trump tietoinen plagioinnista ja kuka siitä oli vastuussa, ei ole tullut täyttä selvyyttä.

Donald Trump Melania Trump Republikaanien kokouksessa.
Melania Trump esiintyi miehensä rinnalla republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa Ohiossa heinäkuussa.Dennis Van Tine / Yle

Melania Trumpin alastonkuvien uudelleenjulkaisu kuluneena kesänä on herättänyt kysymyksiä myös siitä, työskentelikö hän laillisesti Yhdysvalloissa, kun kuvat otettiin. Asia kiinnostaa, koska hänen miehensä on puhunut voimakkaasti laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Melania Trump sanoo saapuneensa Yhdysvaltoihin laillisesti viisumilla vuonna 1996, saaneensa pysyvään oleskeluun Yhdysvalloissa oikeuttavan Green Cardin vuonna 2001 ja Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 2006.

On silti ihmetelty, miten hän kuitenkin poseerasi New Yorkissa otetuissa kuvissa jo vuonna 1995. Ja miten on mahdollista, että hänellä oli avioliittoon perustuva Green Card vuonna 2001, vaikka hän meni naimisiin Donald Trumpin kanssa vasta vuonna 2005?

Hiljattain julkisuudessa on näkynyt myös muuta kiinnostavaa kuvamateriaalia, tällä kertaa Donald ja Melania Trumpin erittäin näyttävistä häistä tammikuussa 2005. Vuosi on sattumoisin sama kuin miltä Trumpin kopelointipuheet ovat peräisin.

Häävieraiden joukossa olivat myös Bill ja Hillary Clinton. Trumpien ja Clintonien iloinen yhteiskuva levisi kulovalkean tavoin vuoden 2015 lopulla.

Kumpikaan pariskunta ei liene tästä mielissään.

Artikkelia varten on haastateltu Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtajaa Benita Heiskasta sekä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajaa Mika Aaltolaa.