Jösses, nyksä höntsää heviosastolla! Kielitoimisto hyväksyy ryppään uudissanoja

Kieli elää ja täydentyy koko ajan uusilla sanoilla. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemaan Kielitoimiston sanakirjaan otetaan ensi vuonna niin uusia tulokkaita kuin yllättävän tuttujakin sanoja.

sanat
uusia tunnetilanappeja facebookiin
Emoji-sana pääsee sanakirjaan.Yle

Kielitoimiston sanakirjan (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Riina Klemettinen kertoo, että uudissana on hiljattain kieleen tullut, uusi sana. Uutuus on suhteellista: esimerkiksi zikavirus on tavallisen kielenpuhujan kannalta uudissana, vaikka virus on löydetty jo 1940-luvulla, ja tutkijapiireissä se on vanha juttu.

Klemettinen on sanakirjantoimittaja, ja yksi osa hänen työtään on sanastus. Hän siis etsii ja tallentaa uusia sanoja käyttöyhteystietoineen. Sanastusta tehdään pääasiassa lukemalla lehtiä, harrastelehdistä sanomalehtiin. Puheestakin voi sanastaa, mutta se on marginaalista.

Sanastaja tarkistaa löytönsä vertailulla kahteen leksikkoon eli sanastoon (Kielitoimiston sanakirja ja Kotuksen uudissanatietokanta). Ja jos kummassakaan ei ole sanasta merkintää, se taltioidaan uudissanaksi. Kerätyt sanat ovat aineistoa, josta riittävän vakiintuneet ja keskeiset sanat valitaan Kielitoimiston sanakirjaan. Vain pieni osa sanastetuista sanoista otetaan lopulta sanakirjaan.

Aineistoa kerätään myös hakutilastosta eli sanoista, joita käyttäjät ovat sanakirjasta etsineet eivätkä ole löytäneet. Näin sanakirjaan ovat nyt päätymässä esimerkiksi niinkin tutut sanat kuin hammasraudat **ja uunijäätelö**. Uudissanoja voi myös ilmiantaa netissä (siirryt toiseen palveluun).

Burkini on suomen kieltä

Nämä sanat ovat päätymässä Kielitoimiston sanakirjan uuteen sähköiseen versioon vuonna 2017. Sanojen selitykset ovat tässä Ylen toimituksen laatimia, eivät siis Kielitoimiston.

burkini - musliminaisten käyttämä koko vartalon peittävä uima-asu

emoji - hymiö- tai kuvasymboli, joka toimii tietokonejärjestelmien merkistöstandardissa eri käyttöjärjestelmissä

hamppari - arkinen ilmaus hampurilaiselle

heraproteiini - maidon sisältämästä herasta eroteltu proteiini, käytetään esimerkiksi ravintolisänä

heviosasto - hedelmä- ja vihannesosasto

höntsätä - pelata leikkimielisesti, huvin vuoksi, esimerkiksi jotain urheilulajia

ikuisuusprojekti - hanke, joka venyy todella pitkäksi

jösses - jestas, voi hyvänen aika

klikkausjournalismi - verkkouutisten ja niiden otsikoiden kirjoittaminen uteliaisuutta herättäviksi, jotta klikkauksia kertyisi paljon

nyksä - nykyinen kumppani tai puoliso

ruutuaika - television, tietokoneen tai pelikonsoleiden ääressä vietetty aika