Rajavartiolaitos aloittanut epäillyn ilmatilaloukkauksen tutkinnan – "Nykyisillä järjestelmillä pitäisi pystyä navigoimaan Suomenlahdella"

Tutkinnassa selvitetään mm. tutkatietojen perusteella koneiden lentoreitti ja lentokorkeus. Motiivin selvittäminen on kuitenkin vaikeaa.

Jani Järäinen Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Rajavartiolaitos aloitti epäiltyjen ilmatilaloukkausten tutkinnan välittömästi tapausten tultua ilmi.

– Meillä on käytössä Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien tutkien ja muiden sensoreiden tiedot. Lisäksi kuulemme asianosaisia eli tilannevalvojia ja lentäjiä heidän havainnoistaan, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen sanoo.

Hän jatkaa, että tutkintaan voidaan pyytää apua naapurimailta, myös Venäjältä. 

– Avunpyynnöt tehdään diplomaattiteitse. Käytännössä meillä on kuitenkin vahva oma järjestelmä, joka pystyy selvittämään tosiseikat. Ulkomailta tuleva tieto ei ole välttämätöntä, Järäinen sanoo. 

Kymmenen viime vuoden aikana Suomessa on tutkittu noin kolmeakymmentä ilmatilan loukkausta. Osassa tapauksia loukkauksen syyksi on selvinnyt sää, esimerkiksi ukkosrintaman väistäminen. Tällä kertaa tapahtuneen selittäminen säällä on epätodennäköistä. Ylen meteorologien mukaan Porvoon eteläpuolella sää oli torstai-iltana poutainen, tuuli oli kohtalaista ja pilvisyys vähäistä.

Aiempia venäläisten lentokoneiden tekemiä ilmatilaloukkauksia on selitetty myös sillä, että Suomenlahdella kansainvälisen ilmatilan alue on kapeimmillaan vain kymmenisen kilometriä.

Venäjän sotilaskoneet liikennöivät jatkuvasti Suomenlahden "käytävän" kautta Kaliningradiin, jossa on Venäjän sotilastukikohta. Järäisen mukaan kapea lentokäytävä ei ole pätevä syy ilmatilaloukkakuselle.

– Käytävä on kapea, mutta se on navigoitavissa nykyaikaisilla järjestelmillä. Sitä pitkin kulkee jatkuvasti liikennettä aivan normaalisti, hän sanoo.

Järäinen kertoo, että tutkinnassa halutaan selvittää myös motiivi tapahtuneelle. Käytännössä tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä yleensä lentäjää ei päästä kuulemaan. Rajavartiolaitoksen selvityksen odotetaan vievän yhdestä kahteen viikkoa.

Epäillyt ilmatilaloukkaukset tapahtuivat Porvoon edustalla. Rajavartiolaitos jatkaa alueen tarkkailua eri menetelmillä, parhaillaan alueella on mm. merivartioalus Turva.