Hurrikaani toi koleraepidemian Haitiin – Floridassa yli miljoona sähköttä

Useita ihmisiä on kuollut ja sairastunut, kun juomaveteen on sekoittunut viemärivettä Haitissa.

hirmumyrskyt
Hurrikaani-Matthew aiheutti suurta tuhoa Haitissa. Kuva Les Cayesista 6.10. 2016.
Hurrikaani Matthew aiheutti suurta tuhoa Haitissa. Kuva Les Cayesista 6. lokakuuta.EPA/Orlando Barria

Karibianmerellä riehunut hurrikaani Matthew on tuonut Haitiin uuden ongelman. Monin paikoin kolera on alkanut levitä, kun juomaveteen on sekoittunut viemärivettä.

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut koleraan Haitissa Anse-d'Hainaultin kaupungissa. Myös Chardonniersin kaupungissa toistakymmentä ihmistä on sairastunut koleraan.

Myös muu terveydenhuolto on ollut vaikeuksissa sitten tiistain, jolloin Matthew iski Haitiin koko voimallaan. Muun muassa luunmurtumista kärsineitä ihmisiä ei ole voitu hoitaa, sillä maaseudun klinikoilla ei ole ollut tarpeeksi henkilökuntaa tai lääkkeitä.

Vähintään 877 ihmistä on kuollut Haitissa perjantai-iltaan mennessä. Kuolonuhrien määrä saattaa yhä nousta, sillä kaikille syrjäisille seuduille ei ole vielä päästy.

Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa. Myrsky aiheutti tuhoja etenkin köyhillä maaseutualueilla. YK:n mukaan avuntarpeessa on 350 000 ihmistä. Kymmenet tuhannet ovat jääneet kodittomiksi.

Yhdysvaltain laivasto on lähettämässä apua Haitiin. Laivasto lähettää kuljetusaluksen ja 300 merijalkaväen sotilasta avustustarvikkeiden jakamista varten.

Yhdysvalloissa pahin ohi?

Yhdysvalloissa Matthew aiheutti valtavat evakuoinnit Floridassa, Etelä-Carolinassa ja Georgiassa. yhteensä neljä ihmistä on kuollut hurrikaanista johtuvien onnettomuuksien vuoksi.

Matthew oli varhain lauantaina Suomen aikaa siirtymässä hiljalleen Georgian osavaltion rannikolla pohjoisen suuntaan. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan hurrikaani on heikentynyt huomattavasti, mutta tuulet puhaltavat kuitenkin yhä 45 metrin sekuntivauhtia.

Matthew on nyt toisen luokan hurrikaani viisiportaisella asteikolla.

Floridan osavaltiossa noin 1,1 miljoonaa ihmistä oli sähköttä vielä aamulla Suomen aikaa.