"Taistelu elämästä ja kuolemasta" – maakuntalehtien päätoimittajilta poikkeuksellinen kannanotto Vaasassa

Pohjalaisen ja Vasabladetin päätoimittajat julkaisivat lehtiensä etusivuilla vahvan kannanoton Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta.

Vaasa
Pohjalaisen ja Wasabladetin päätoimittajien kannanotot lehtien etusivuilla 8.10.2016.
Pohjalaisen ja Vasabladetin päätoimittajien kannanotot lehtien etusivuilla 8.10.2016.Tuomo Rintamaa / Yle

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa ja Vasabladetin päätoimittaja Niklas Nyberg julkaisivat lauantain lehdissään poikkeuksellisen kannanoton Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen säilymisen puolesta. Kirjoitukset julkaistiin lehtien etusivuilla suomeksi ja ruotsiksi.

– Kannanotot ovat journalistista sisältöä. Ne ovat päätoimittajien näkemyksiä, jotka ovat vieläpä lehtien etusivuilla, Viljanmaa sanoo.

Vaasan keskussairaala uhkaa menettää sote-uudistuksessa asemansa laajan päivystyksen keskussairaalana. Hallitus on antamassa tulevassa sairaalaverkossa täyden palvelun päivystysoikeudet Seinäjoen keskussairaalalle.

Kielirajat rikkoutuivat

Toni Viljanmaan mukaan aiemmin tämän kaltaista kielirajat ylittävää yhteistyötä ei ole poliittisissa kysymyksissä tehty lehtien kesken.

– Toisaalta kilpailemme Vasabladetin kanssa lukijoista, mutta meillä on selvästi samoja intressejä ja näkemyksiä asioista ja näimme, että nyt voimme yhdessä nousta puolustamaan sairaalaa.

– Me Pohjalaisessa näemme, että Pohjanmaa on aivan liian pieni alue tappelemaan kielikysymyksestä. Olemme samassa veneessä monissa asioissa. Useimmiten kielikysymykset ovat poliitikkojen päissä ja niillä pystytään keräämään irtopisteitä.

Kirjoituksissaan päätoimittajat ottavat esiin henkilökohtaisia kokemuksiaan. Toni Viljanmaa kirjoittaa isänsä viimekesäisestä sydäninfarktista, jota hoidettiin Vaasan keskussairaalassa.

– Kannanotoissamme on myös paljon henkilökohtaista ainesta. Tässä on monta kerrosta. Tämä on henkilökohtainen, yleinen ja kansallinen asia. Isäni saaman hyvän hoidon kautta tuli konkretiaa niille THL:n ja muiden instanssien tilastoille, joiden mukaan Vaasan keskussairaalan hoitotulokset ovat maan kärkeä, Viljanmaa kertoo.