Lähikuvassa Donald Trump: Tiesitkö näitä seitsemää käännettä rääväsuisen miljardöörin elämästä?

Keräsimme yhteen tapahtumia kohuista toiseen liikkuneen presidenttiehdokas Donald Trumpin elämän käänteistä.

Ulkomaat
Donald Trump
Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Miljardööri, bisnesmoguli, tabloid-lehtien vakiokasvo, tosi-tv-ohjelmien tähti – ja nyt Yhdysvaltain presidenttiehdokas. Donald Trumpissa on miestä moneksi. Hänen elämänsä aikana on sattunut ja tapahtunut.

1. Vanhemmat jättivät huomiotta

Donald Trump on maahanmuuttajien jälkeläinen. Hänen isoisänsä oli saksalainen maahanmuuttaja, joka keräsi omaisuutensa myymällä ruokaa, alkoholia ja majoitusta Yukonin kullankaivajille Alaskassa.

Donald Trump syntyi Queensissä, New Yorkissa vanhempiensa toiseksi nuorimmaksi viidestä lapsesta.

Isä Fred Trump oli menestynyt bisnesmies. Häntä on kuvattu rautaiseksi ja kunnianhimoiseksi henkilöksi, joka halusi paitsi rikastua, myös päästä mukaan politiikkaan. Isä-Fred oli työnarkomaani, eikä hän viettänyt paljon aikaa perheensä kanssa.

Äiti Mary puolestaan oli muuttanut Yhdysvaltoihin 1920-luvun lopulla Skotlannista köyhistä oloista. Häntä on kuvattu dramaattiseksi ja huomiota kerjääväksi. Kun Donaldin nuorin veli Robert syntyi, äiti alkoi sairastella eikä Donald saanut paljon huomiota äidiltään.

Donald Trumpin vanhempi veli Fred Jr. kuoli 1981 alkoholismiin. Veljen alkoholismi on syy siihen, miksi Trump on sanonut, ettei ole ikinä koskenut alkoholiin, huumeisiin tai tupakkaan.

Donald J. Trumpin kuva New York Military Academyn vuosikirjassa.
Donald J. Trump, kuva vuodelta 1964 New York Military Academyn vuosikirjassa.Wikipedia / Public Domain

2. Sotilasakatemiaan siirto järkytti

Teini-ikäisenä Donald erotettiin koulustaan huonon käytöksen takia. Koulukaverit ovat kuvanneet häntä kiusaajaksi.

Isä Fred siirsi Donaldin 13-vuotiaana New York Military Academyyn. Trumpin elämänkerran kirjoittaneen Michael D'Antonion mukaan (siirryt toiseen palveluun) siirto on ollut Trumpille järkytys, joka on jättänyt jälkensä hänen myöhempään elämäänsä.

Sotilasakatemiassa oli kova kuri, ja poikia kuritettiin myös fyysisesti.

Donald Trumpin sotilasakatemian aikainen opettaja on kertonut, että Donald oli "manipuloivin oppilas, jonka hän on koskaan tavannut". Opettaja esitti asian paitsi kritiikkinä, myös ihaillen, sillä Donald oppi saamaan tahtonsa läpi kovakurisessa koulussa.

3. Ensimiljoonat opiskeluaikana

Jo opiskeluaikanaan Pennsylvanian yliopiston Wharton Schoolissa Donald Trump työskenteli isänsä kiinteistöyrityksessä.

Trump kuvaa itseään mielellään itse omaisuutensa hankkineena, mutta D'Antonio muistuttaa, että hän syntyi yhteen Yhdysvaltain varakkaimmista perheistä. 1970-luvulla isä-Fredin omaisuuden arvo oli 200 miljoonaa dollaria.

Kiinteistöbisnekset Trump aloitti ennen yliopistosta valmistumistaan, isältään lainaamansa miljoonan dollarin lainan avulla.

Aivan ensimmäinen Donald Trumpin oma liiketoimi oli Broadwaylla New Yorkissa pyörinyt näytelmä Paris is Out! , jonka 23-vuotias Trump tuotti puoliksi. Näytelmä oli floppi, mutta Trumpin arvellaan saaneen kipinänsä showbisneksestä tuosta näytelmästä.

Koko kiinteistöyhtiön Trump sai haltuunsa 1971 ja muutti nimen The Trump Organizationiksi. Hän huolehti yhtiön 14 000 asunnosta Brooklynissä, Queensissä ja Staten Islandilla.

4. Ensimmäinen rotukohu jo 1970-luvulla

Vuonna 1973 Trump ja hänen isänsä joutuivat myrskyn silmään rotukohun vuoksi. Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti Trumpeja vastaan siviilikanteen, kun heitä syytettiin afrikkalalaisamerikkalaisten syrjimisestä asuntojen haussa Trumpin rakennuksiin.

Tapahtumia on kuvattu "yhdeksi aikansa merkittävimmistä rotusyrjintätapauksista".

5. Epämääräisiä bisneksiä

Uransa aikana Trump on rakentanut pilvenpiirtäjiä, hotelleja, kasinoita, golf-keskuksia sekä lukuisia muita hankkeita Yhdysvaltain lisäksi Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Monet rakennuksista kantavat hänen nimeään.

58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower Manhattanilla.
58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower Manhattanilla.Jason Szenes / EPA

Vuonna 1983 Manhattanin keskikaupungille valmistui 58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower. Rakennustöitä varjostivat monenlaiset kohut.

Torni rakennettiin arkkitehtuuriltaan merkittävän Bonwit Tellerin rakennuksen tilalle. Arvokas art deco -tyylinen rakennus jyrättiin maan tasalle ja sen koristeet, jotka Trump oli luvannut Metropolitan Museum of Artin kokoelmiin, tuhottiin myös.

Lisäksi rakennustyömaalla työskenteli noin 200 paperitonta puolalaista siirtotyöläistä, joille tiettävästi maksettiin 4–5 dollarin tuntipalkkaa 12-tuntisista vuoroista.

Useat Trumpin bisneksistä ovat kärsineet konkurssin. Trump on myöntänyt, että hän on käyttänyt konkursseja tahallaan hyväkseen:

– Kyllä, pelaan konkurssilaeilla – ne hyödyttävät minua, Trump sanoi Newsweek-lehdelle 2011.

Konkurssien vuoksi Trump näyttää välttäneen verot vuodesta 1995 saakka. Lisää tässä uutisessa – Lehti: Trump näyttää välttäneen valtionverot 1990-luvulta asti.

Skotlannissa Trump puolestaan joutui vastatuuleen, kun hänen Balmediessa Aberdeenshiressä omistamansa golf-keskus rakennettiin 2006 luonnonsuojelualueelle paikallisten asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Trump lupasi 6 000 työpaikkaa viranomaisia rauhoitellakseen, mutta keskus työllistää vain noin 200 henkilöä.

Trumpin bisneksistä lisää tässä Ylen uutisessa: "Vaatimattomuus sopii nunnille" – Donald Trumpin taktiikkaan on aina kuulunut omaisuuden rankka liioittelu.

6. Kohujen saattelema missi-isäntä

Donald Trump on ollut mukana Diili-ohjelman (The Apprentice) tuottajana ja isäntänä. "Sinut on erotettu" -sloganista tutuksi tullut Trump on tienannut arviolta 200 miljoonaa ohjelman avulla.

Donald Trump ja vuoden 2001 Miss Universum Denise Quinones August.
Donald Trump ja vuoden 2001 Miss Universum Denise Quinones August.AOP

Vuodesta 1996 saakka Trump omisti osan tai kaikki oikeudet Miss Universum, Miss USA ja Miss Teen USA -kauneuskisoihin. Hän myi oikeudet 2015 kohun saattelemana arvosteltuaan meksikolaisia:

– He lähettävät ihmisiä, joilla on paljon ongelmia, ja he tuovat nuo ongelmat tänne. He tuovat huumeita. He tuovat rikoksia. He ovat raiskaajia, Trump sanoi.

Myös muut Trumpin lausunnot, ennen kaikkea naisia koskevat, ovat herättäneet närkästystä.

Trump aiheutti kohun tällä kertaa abortin vastustajana

Donald Trump kuukautiskohun keskellä – presidentiksi pyrkivä miljardööri ei pyydä anteeksi uusinta möläytystään

Trump on kutsunut naisia, joista hän ei pidä, "lihaviksi sioiksi, koiriksi, nahjuksiksi ja inhottaviksi eläimiksi".

Trump on pilkannut myös vammaisia: Trump pilkkasi toimittajaa vammaisuudesta

Lisäksi Trump on loukannut tuon tuosta myös muslimeja. Hän ajoi muslimeille porttikieltoa Yhdysvaltoihin. Suuri kohu syntyi, kun hän irvaili Irakissa kaatuneen muslimisotilaan vanhemmille.

7. Perhe tukee kaikesta huolimatta

Donald Trump on joutunut kaksi kertaa myös ruman avioeroskandaalin keskelle. 1990-luvulla juorulehdet kirjoittivat Trumpin vaikeasta avioliitosta tsekkiläissyntyisen Ivanan kanssa.

– Voi, luulen, että ymmärrän häntä. Luulen, että hän on pieni poika, joka ei saanut tarpeeksi huomiota ja on etsinyt huomiota siitä saakka, Ivana Trump on sanonut People-lehdelle.

Donald ja Ivana Trump lastensa kanssa.
Donald ja Ivana Trump lastensa kanssa.AOP

Liitto päättyi eroon 1991, ja Ivana-vaimo kertoi Trumpin käytöksen olleen "julmaa ja epäinhimillistä". Seuraavana vuonna Donald haastoi menestyksekkäästi Ivanan oikeuteen paljastuskirjan vuoksi.

Vuonna 2015 Ivana kuitenkin sanoi, että he olivat "parhaimpia ystäviä".

Donald Trump avioitui Marla Maplesin kanssa 1993 kaksi kuukautta sen jälkeen kun heidän tyttärensä Tiffany oli syntynyt. Pariskunta erosi 1997.

Seuraavana vuonna Trump aloitti suhteen slovenialaissyntyisen Melania Knaussin kanssa. He avioituivat 2005.

Nyt julkisuuteen vuotanut kourimispaljastusnauha juontaa juurensa vain kuukausia avioliiton solmimisen jälkeiseen aikaan, jolloin Melania oli raskaana.

Trump on sanonut ABC-kanavan Nightline-ohjelmassa, että hänen rakkautensa bisnekseen on ollut aiheuttanut sen, että kaksi ensimmäistä vaimoa joutuivat kilpailemaan hänen huomiostaan työn vuoksi.

Trump on tiettävästi deittaillut myös huippumalleja, kuten Carla Brunia, joka nykyisin on naimisissa Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarcozyn kanssa. Lisäksi Trump "pommitti kukilla" myös prinsessa Dianaa tämän avioeron jälkeen.

Vaikka juorulehtien kansissa Trump on esiintynyt epämääräisissä otsikoissa, kuten 1990-luvulla otsikossa "Parasta koskaan saamaani seksiä", hänen perheensä on kuitenkin tukenut häntä.

Lasten arvioidaan olevan aidosti kiintyneitä isäänsä ja he ovat myös mukana sekä liiketoimissa että vaalikampanjassa.

Plus: Trumpilla ei ole ystäviä

Trump ei ole pystynyt nimeämään parhaimpia ystäviään sitten 1980-luvun. Post-lehdelle antamassaan haastattelussa hän sanoi, että hänellä on kolme kaveria, joita hän ei kuitenkaan näe muuten kuin joskus päivällisillä.

Trump sanoi jakavansa kaiken ainoastaan perheensä kanssa.

Lisää Trumpia näissä aiemmissa analyyseissämme:

Presidentti Trumpin linja olisi: verot alas, kidutus käyttöön, täystyrmäys Isisin terroristeille

Onko Trumpista presidentin virkaan? Moni epäilee, että hänellä on narsistin persoonallisuus