Tutkija haarankouraisukommentista: Jopa naula Trumpin arkkuun

Erottaminen presidenttiehdokkuudesta ei olisi enää naistenkähmintäpuheiden jälkeen valtava yllätys, arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.

Ulkomaat
Donald Trump
Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

– Tämä on todellisen iso ongelma ja saattaa naulata hänen arkkunsa. Republikaanisen puolueen eliitti ei voi tällaista sallia, kiteyttää Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump sanoo Washington Post -lehden paljastamalla nauhalla jopa tyylilleen poikkeuksellisen mauttomia tökeröyksiä naisista. Viime vuosikymmenen puolelta kaivetulla videolla nauhoituksesta tietämätön Trump sanoo muun muassa, että julkkismiehelle on sallittua tarttua naisia haaroista. Trump käyttää kehonosasta alatyylistä pussy-ilmaisua.

Vaikka Trump pyysi anteeksi, sellainen kielenkäyttö ja asenne naisista puhuttaessa voi olla puolueelle yksinkertaisesti liikaa.

– Tämä sotii vahvasti republikaanien konservatiivisia arvoja vastaan. Tässähän saattaa käydä jopa niin, että Trump erotetaan ehdokkuudesta ja että (Trumpin varapresidenttiehdokas) Mike Pence nostettaisiin.

lähtökuva videoon
Videolla osa kohun nostaneesta keskustelusta.

Naisten vähättely nousi vaalien keskipisteeseen

Vaikka Hillary Clintonin kampanja on pitkin matkaa parjannut Trumpia naisasenteista, niistä alkoi todella tulla yksi vaalien kärkikysymyksistä syyskuun televisioväittelyn jälkeen. Tuolloin Clinton nosti esimerkkinä esille haukkumanimet "possun" ja "neiti taloudenhoitajan", joita Trump on julkisesti käyttänyt latinomissistä.

– Se tuli televisioväittelyssä kaikelle kansalle ja maailmanlaajuisesti selkeästi esiin. Sen jälkeen Trump meni itse vapaaehtoisesti antamaan tiedotusvälineille kantojaan ja laittoi vettä myllyyn, vaikka moni puolueessa olisi painanut villaisella, Heiskanen kertoo.

– (Trumpin naispuheet) ovat olleet siis ihan keskiössä, mutta nyt ne tulivat kaikkien tietoisuuteen.

Clintonin hähmäiset sähköpostit "kalpenevat"

Presidentinvaaliin on lauantaina tasan kuukausi aikaa. Perinteisesti viime metreillä Yhdysvalloissa paljastuu niin kutsuttu lokakuun yllätys. Niitä on nyt tällä kertaa tulossa tutkijan arvion mukaan rymisten.

– Samanaikaisestihan tuli toinen skandaali, kun Wikileaks on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) Hillary Clintonin neuvonantajien sähköposteja kytköksistä Walls Streetin bisneseliittiin. Ne kalpenevat uusien Trump-paljastusten valossa, Benita Heiskanen toteaa.

– Jäljellä olevista 30 päivästä tulee todella likaiset ja rumat. Pahoin pelkään, että lisää paljastuksia tulee ja loppukuukausi saattaa olla aivan kaoottinen.

Heiskasen pelko on se, että pettyneet jättävät tyystin äänestämättä.