Puutarhaneuvos Uosukainen: "Kotimaisilla taimilla on kova kysyntä"

Laukaalaisen puutarhaneuvoksen Marjatta Uosukaisen mukaan kuluttaja ymmärtää tänä päivänä kotimaisen taimen arvon. Kotipuutarhojen oma tuotanto on noussut kohisten ja samalla harrastajapuutarhureiden ammattitaito on kasvanut huimasti.

Jyväskylän Puutarhaseuran 120-vuotisjuhlaan osallistuivat puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen (vas.) ja seuran puheenjohtaja Enni Mertanen. Kuva: Marja Roiha / Yle

Jyväskylän Puutarhaseurassa toimii tänä päivänä paljon alan harrastajia, mutta mukana on myös ammattilaisia. Yksi heistä on laukaalainen puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen.

- Täällä on hyvää seuraa, ja tietää varmasti kenen hyväksi toimii. Lisäksi puutarhaseuran ihmiset ovat aktiivisia, toteaa Uosukainen hymyssä suin.

Eläkkeellä oleva Uosukainen teki päivätyönsä valiotaimien parissa Laukaassa. Luonnonvarakeskuksen Luken alaisuudessa nykyään toimivaa valiotaimituotantoa on supistettu viime aikoina voimakkaasti.

Kuluttaja ymmärtää kotimaisen taimen arvon

Uosukainen toimi työelämässään erityisesti alppiruusujen kehittäjänä.

- Alppiruusupuiston tulevaisuus on pitkälti Laukaan kunnan vastuulla, jos Luke siirtyy alueelta pois tulevina vuosina, toteaa Uosukainen.

Puisto on arvokas kokonaisuus, mutta sinänsä alppiruusun tilasta Uosukaisen mukaan ei tarvitse olla huolissaan.

- Alppiruusut ovat siirtyneet taimistoihin ja taimikauppoihin, ja ovat jokaisen kuluttajan saatavilla. Myös uusia alppiruusulajikkeita on tulossa.

Uosukainen arvioi kotimaisen taimituotannon tilan tänä päivänä kohtuullisen hyväksi. Hänen mukaansa kuluttaja ymmärtää ja arvostaa kotimaisia taimia.

Erityisen kysyttyjä tänä päivänä ovat hyötykasvien taimet.

- Kotipuutarhojen oma tuotanto on arvossaan ja se näkyy myös harrastajan ammattitaidon kasvuna, sanoo Uosukainen.

- Muodikkain kasvi on viime vuosina ollut lehtikaali, samoin kaikki kaalit. Lisäksi erilaiset pavut, muun muassa härkäpavun kasvatus on nousussa, kertoo Jyväskylän Puutarhaseuran puheenjohtaja Enni Mertanen.

Myös marjakasvit ja pensasmustikka ovat suosittuja kotipuutarhoissa.

Puutarhaseura kiertää taimitarhoilla ja messuilla

Seuran puheenjohtajana on ollut parisen vuotta laukaalainen Mertanen.

- Teemme jatkuvasti myös matkoja ulkomaille. Seuraavaksi suuntaamme ensi kesänä Etelä-Ruotsiin.

Seuran toimintaan kuuluvat myös kesäiset pihakävelyt, retket ja kuukausitapaamiset. 

- Yksi tärkeä osa toimintaamme on myös se, että harrastajat käyvät katsomassa tuottajia heidän taimitarhoillaan. Vierailut ovat tärkeitä tarhoille, ja harrastelijoille: näin he näkevät, miten taimia tehdään, toteaa Uosukainen.

- Kaikista paras asia seurassa on se, että me opimme koko ajan: opimme itseä pidemmällä olevilta harrastajapuutarhureilta sekä ammattilaisilta, kiteyttää puheenjohtaja Mertanen.

Tänä vuonna 120 vuotta täyttänyt Jyväskylän Puutarhaseura juhli näyttävästi lauantaina pitkää ja komeaa taivaltaan. Puutarhaseurassa on nyt yli 600 jäsentä.

Myös seuran 120-vuotisen historiikin julkistaminen on vaatinut ison ponnistuksen.