Maitoautot ovat toimineet kuriireina maidontuottajille jo pitkään. Valion Valmakauppa (siirryt toiseen palveluun) toimii ympäri Suomen, ja kivijalkamyymälöiden lisäksi maidontuottajilla on mahdollisuus tilata tuotteita suoraan kotiovelle.
Kainuussa ItäMaidon (siirryt toiseen palveluun) autot vastaavat Valmakaupan kuljetuksista omille tuottajille. Maitoautoissa eletään vahvasti nykypäivän haasteissa ja suurin osa maatalousyrittäjälle tuotavista tuotteista on tilattu internetin välityksellä.
– Kyllä lapulla tehtävät tilaukset ovat jääneet melkein kokonaan pois. Kaikki menevät nykyään nettiin, tuumaa kuljetusyrittäjä Harri Ryhänen.
Tavaran tuonti maitotiloille on pysynyt viime vuosina samansuuruisena.
– Tietyt tilat ottavat ja osa ei ota milloinkaan. Paikasta riippumatta, tilanteen ja isännän mukaan, naurahtaa Ryhänen.

Maitoauton merkitys tavaran kuljettajana on maitotilalliselle tärkeä.
– Ilman muuta. Kyllähän siinä saa kätevästi tuotteet kotiin, eikä tarvitse kaupungista käydä itse hakemassa, tuumaa nuorempi maatalousyrittäjä Juho Rusanen.
– Uskon, että he jotka ovat kauempana Valman myyntipisteistä käyttävät tuontimahdollisuutta paljonkin. Myös me käytämme, tämä on hyvä homma, sanoo Juhon isä matkailu- ja maitotilayrittäjä Tuomo Rusanen.
– Tilaamme elintarvikkeita sekä karjalle rehuja ja vitamiineja, joita Valiolla on aika kattava valikoima. Niitä tarvitaan viikoittain, joten helpottaa paljon, kun ei itse tarvitse lähteä hakemaan, jatkaa Juho.
ItäMaidolla on Valmakaupan myymälöitä 19 kappaletta viidessä eri maakunnassa.
Tilat vähenevät tavaran määrä ei
Vaikka maitotilat ovat vähentyneet, niin silti tiloille tuotavien tavaroiden määrä on pysynyt samana.
– Paikat harvenevat, mutta tilojen koko kasvaa ja sen mukaan mennään. Tällä kertaa toin rehujen ja elintarvikkeiden lisäksi yllätyksiä Valion uudesta tarjonnasta, joista tuottajat saavat kertoa mielipiteensä, sanoo kuljetusyrittäjä Ryhänen.
Maitoauton matkaan eivät kaikki tuotteet kokonsa puolesta mahdu.
– Parinkymmenen kilon suuruiset rehusäkit ovat suurimpia, joita me tilaamme, kertoo Juho Rusanen.

Maitoauton lähtiessä kierrokselle tiedossa on jo se, minkälaisia tavaroita mukaan otetaan.
– Meijerillä ne laitetaan meille valmiiksi. Tarkistamme ja otamme ne kyytiin, sanoo Ryhänen.
Vuodenaika vaikuttaa monella tavalla
Tällä kertaa maitoa otettiin mukaan runsaat 4 800 litraa. Maitoauto oli varustettu kahdella tankilla, josta vetoautoon mahtuu 14 tuhatta litraa ja perässä vedettävään tankkiin kaksinkertainen määrä eli 28 tuhatta litraa. Sotkamosta Valion meijerille suuntavassa autossa tankit eivät ole kuitenkaan aina aivan täynnä.
– Melko täynnähän ne ovat, kun meijerille mennään, mutta vuodenaikojen mukaan määrät vaihtelevat, kuljetusalan yrittäjä Harri Ryhänen.
Parinkymmenen kilon suuruiset rehusäkit ovat suurimpia, joita me tilaamme.
Juho Rusanen
Vuodenaika on parhaillaan muuttumassa syksystä talveen ja se tietää myös kuljetusyrittäjälle valmistautumista liukkaisiin keleihin.
– Otetaan rauhallisesti, sillä talven tulo on aina uuden oppimista, joten kyllä se tästä. Aikaisin aamulla oli keli vielä hyvä, mutta päivän valjettua tien pinta muuttui liukkaaksi ja vauhtia piti hiljentää, kertoo tyytyväinen Ryhänen.