Siilinjärven mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti – vain megafoni sai kyytiä

Siilinjärvellä järjestettiin lauantaina iltapäivällä sekä Suomi Ensin -mielenosoitus että Ei vihapuhujia Siilinjärvelle -mielenosoitus.

mielenosoitukset
mielenosoitus siilinjärvi Suomi ensin Ei vihapuhujia siilinjärvelle
Mielenosoittajat asettuivat napit vastakkain Siilintorilla.Yle

Lauantai-iltapäivä oli Siilinjärvellä harvinaisen äänekäs, kun kaksi mielenosoittajaryhmää kohtasivat Siilintorilla. Torilla huudettiin puolin ja toisin, mutta fyysistä yhteenottoa ei tapahtunut.

Ainoa aineellinen vahinko sattui, kun mieshenkilö tarttui Ei vihapuhujia Siilinjärvelle -ryhmän megafoniin ja heitti sen maahan rikkoen laitteen. Poliisi pidätti miehen.

Ei vihapuhujia Siilinjärvelle -mielenosoittajat kokoontuivat kahden aikaan iltapäivällä torin laidalle osoittamaan mieltään Suomi Ensin -liikkeen sanomaa vastaan. Suomi Ensin -liike kokosi rivinsä puoli kolmeen mennessä ja aloitti puheiden pitämisellä.

Mielenosoitusten taustalla on Siilinjärvellä viime viikonloppuna tapahtunut joukkotappelu, jossa oli osallisena paikallisia nuoria sekä turvapaikanhakijoita.

Paikalla oli myös runsaasti ihmisiä, jotka tulivat vain seuraamaan tapahtumia ottamatta niihin aktiivisesti osaa. Siilinjärveläinen Tapani seurasi tilannetta sivusta ja paheksui Suomi Ensin -ryhmän toimintaa.

– Ihan turhaan nuo tulivat tänne huutamaan. Kyllä me osataan asiat itsekin hoitaa.

– Ne liioittelevat kaiken, jos pikkutappelu sattuu. Niitä nyt tapahtuu aina, Tapani kommentoi.

Ainoastaan sanallista mittelyä

Suomi Ensin -mielenosoittajia oli huomattavasti enemmän kuin vastamielenosoittajia. Molemmat mielenosoitukset sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti.

Soile Kansanneva oli paikalla koiransa kanssa ja koki Ei vihapuhujia Siilinjärvelle -mielenosoittajat lähinnä häiritsevinä.

– Megafonilla huudetaan korvan juuressa, kun olisi kiva saada asioista selvää. Heidän pitäisi kunnioittaa sitä, että kaikki saavat mielipiteensä kerrottua, Kansanneva kertoo.

Kansannevan mielestä Suomi Ensin -liike on oikealla asialla.

– En ole koskaan tuntenut, että pitäisi Suomessa pelätä. Nyt on tullut kyllä sellainen olo, että en lähtisi minne vain kulkemaan, Kansanneva toteaa.

Mielenosoitusjoukot marssivat vielä lopuksi Tarinan vastaanottokeskuksen pihaan, missä poliisi erotti ryhmät entistä kauemmas toisistaan.