Trumpin irstailukommenteista lauantain pääpuheenaihe – lue koosteesta käänteet

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen huomauttaa, että Trumpia ei enää kuvata hölöttöjäksi, vaan verrataan naisten hyväksikäyttäjiin ja raiskaajiin.

Ulkomaat
Donald ja Melanie Trump.
Donald ja Melanie Trump.Peter Foley / EPA

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kulkenut kampanjansa aikana kohusta toiseen.

The Washington Postin perjantaina julkaisema vanha ääninauha nostaa kohun kuitenkin uudelle tasolle. Trumpin puheita on tulkittu seksuaalisena häirintänä.

Hän kertoo nauhalla, ettei voi pidätellä itseään kauniiden naisten lähellä ja alkaa vain suudella näitä.

– Kun on tähti, naiset antavat tehdä niin. Voi tehdä mitä tahansa, sanoo Trump.

Hänen mielestään naisia voi esimerkiksi tarttua haarovälistä. Trump oli avioitunut kolmannen vaimonsa Melanian kanssa vain muutama kuukausi ennen nauhoitusta.

Tässä linkit Yle Uutisten juttuihin

Trump kiiruhti pyytämään puheitaan anteeksi videolla, jonka hän julkaisi Facebook-sivullaan.

– Olen sanonut ja tehnyt asioita, joita kadun. Sanat, jotka julkaistiin tänään yli kymmenen vuotta vanhalla videolla, ovat sellaisia, totesi Trump videolla.

Anteeksipyyntö ei kuitenkaan tyydyttänyt republikaaneja, ja Trumpia on vaadittu eroaman ehdokkuudesta. Edellinen presidenttiehdokas Mitt Romney, Illinoisin senaattori Mark Kirk ja kongressiedustajat Mike Coffman, Jason Chaffetz ja senaattori Mike Lee ovat vetäneet tukensa Trumpilta.

Pahin isku Trumpille on kuitenkin, että hänen oma varapresidenttiehdokkaansa Mike Pence sanoo, ettei voi hyväksyä Trumpin kommentteja.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen huomauttaa analyysissaan, että Trumpia ei enää kuvata hölöttöjäksi, vaan häntä verrataan naisten hyväksikäyttäjiin ja raiskaajiin. Pöntinen ei usko, että pelkkä anteeksipyyntö enää riittää.

Myös Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen uskoo, että haarankouraisukommentti voi olla viimeinen naula Trumpin arkkuun.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sen sijaan epäilee, että Trump yrittää nyt käydä vastahyökkäykseen ja siirtää huomion Clintonien virheisiin.

Trump onkin itse ilmoittanut, ettei koskaan vetäytyisi presidenttikisasta.

– En koskaan keskeyttäisi. En koskaan eläessäni keskeyttäisi, sanoo Trump The Washington Postille.

Presidenttiehdokkaat kohtaavat toisessa televisioväittelyssä sunnuntai-iltana, Suomen aikaa maanantaiaamuna.

Voit myös lukea Yle Uutisten henkilökuvan Trumpista – maahanmuuttajien jälkeläisestä, miljardööristä, bisnesmogulista, tabloid-lehtien vakiokasvosta, tosi-tv-ohjelmien tähdestä.