Trump ja Clinton kohtaavat taas – Seuraa näitä asioita ensi yön vaalitentissä

Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen vinkkaa, mihin Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden Hillary Clintonin ja Donald Trumpin toisessa tv-väittelyssä kannattaa kiinnittää huomiota ensi yönä.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump ja Hillary Clinton seisovat puhujapöytien takana

Kirjoitin ensimmäisen vaalidebatin yhteydessä, että vaaleja ei voiteta televisioväittelyssä, mutta ne voidaan hävitä siinä. Tässä toisessa vaalitentissä lause todella pitää paikkansa.

Vaikka Wikileaks on juuri paljastanut Hillary Clintonin Wall Street -puheita, huomio keskittyy republikaanien Donald Trumpiin.

Puolitoistatuntisen tv-tentin vetäjät, CNN:n Anderson Cooper ja ABC:n Martha Raddatz ovat joutuneet kirjoittamaan viime hetkillä ohjelman kulkua uusiksi. Heidän on myös otettava huomioon tämän listan ensimmäinen kohta:

1) Trumpin anteeksipyyntö?

Tv-tentin alussa Donald Trumpilta odotetaan aitoa ja nöyrää anteeksipyyntöä amerikkalaisilta. Sen on tultava sydämestä. Vain nöyrtymisen uskotaan pelastavan hänen jatkomahdollisuutensa. Muiden syyttelyn sijasta Trumpin olisi kyettävä tämän jälkeen puhumaan asiakysymyksistä.

2) Mitä yleisö kysyy?

Toisen tv-tentin kaava on, että juontajat tekevät puolet kysymyksistä ja yleisö toisen puolen. Kysymyksiä ei tiedetä ennakkoon.

Huomio kannattaa kiinnittää yleisökysymyksiin.Ottavatko he esille Trumpin naispuheet?

On paljon mahdollista, että kysymykset eivät olekaan niin tiukkoja kuin oletetaan, sillä Missouri on ainakin tähän saakka ollut vahvaa Donald Trumpin kannatusaluetta.

Täällä Trump on ohittanut Hillary Clintonin 10 prosenttiyksiköllä. Syy on se, että rannikkoalueiden talouskasvu ei ole yltänyt sisämaahan.

Vastaavasti Hillary Clinton voi joutua puristuksiin Wikileaks-paljastusten takia.

3) Kuinka Clinton käyttäytyy?

Hillary Clinton voitti ensimmäisen tv-tentin New Yorkissa. Hän osaa asiakysymykset. Hänen ei enää tarvitse todistaa tietämystään.

Seuratkaa, kuinka Clinton käyttäytyy. Hän on harjoitellut elekieltään, ilmeitä ja äänenkäyttöä. Clinton on lämminhenkinen pienissä tilaisuuksissa, mutta suuret yleisötapahtumat ovat erityyppisiä.

4) Sujuuko Trumpilta yhä yleisön pyörittäminen?

Town hall -tapaamiset, siis yleisön eteen tuleminen, on ollut Donald Trumpin valttikortti. Hän osaa lukea yleisöä ja pyörittää sanojaan. Vastaaminen henkilökohtaisesti kysyjälle antaa mahdollisuuden kiertää tarkkoja asiatietoja vaativia vastauksia.

Jos Trump tulee paikalle, esiintyy nöyrästi ja lupaa uskottavaa muutosta, hän voi selvittää itsensä seuraavaan vaiheeseen.

5) Mikä on seuraava vaihe?

Siihen saataneen tietoa tässä väittelyssä, joka saattaa ylittää edellisen tv-tentin katsojamäärän, 84 miljoonaa amerikkalaista.

Yle lähettää televisioväittelyn suorana TV1:ssä, Yle Uutisten verkkosivulla ja Yle Areenassa maanantaiaamuna kello 4. Seuraamme väittelyä verkossa myös hetki hetkeltä.