Ilmaisku ministerin isän hautajaisiin – Saudien raakuudet Jemenissä saavat Yhdysvallat pohtimaan tukeaan

Yhdysvaltain tuki Saudi-Arabialle ei ole avoin shekki, muistutti Valkoisen talon edustaja.

Jemen
Yemeniläisiä miehiä kantamassa kuollutta henkilöä ulos raunioista.
Jemenin pääkaupungissa Sanaassa hautajaistilaisuuteen tehdyssä ilmaiskussa kuoli yli 140 ihmistä.Yahya Arhab / EPA

Lauantainen ilmaisku hautajaisiin Jemenissä on saanut Yhdysvallat pohtimaan uudelleen liittolaissuhdettaan Saudi-Arabiaan. Isku oli yksi eniten ihmisiä tappanut sitten Saudi-johtoisen liittouman pommitusten alun.

YK:n mukaan yli 140 ihmistä kuoli ilmaiskussa, joka tehtiin hautajaisiin pääkaupungissa Sanaassa. Haavoittuneita on yli 500. Kuolleista ja haavoittuneista valtaosa on siviilejä.

Isku tehtiin Jemenin huthihallituksen sisäministerin Jalal al-Rowaishanin isän hautajaisiin. Isä kuoli perjantaina luonnollisista syistä.

Kuolleiden joukossa on esimerkiksi Sanaan pormestari Abdel Qader Hilal sekä muutamia muita viranomaisia. Toistaiseksi ei ole selvyyttä, onko ministeri tai muita hallituksen jäseniä kuollut.

Silminnäkijöiden mukaan iskuun osallistui kaksi konetta, joista toisen ohjus osui hautajaissaliin sytyttäen sen tuleen. Toinen osui lähelle.

Saudi-Arabia on kiistänyt iskun sanoen, ettei sen koneita ole ollut alueella.

– Vetoan kaikkiin osapuoliin siviilien suojelemiseksi ja jotta räjähteitä ei käytettäisi tai ilmapommituksia tehtäisi siviilien asuttamilla alueilla Jemenissä. Liika on liikaa, YK:n apulaispääsihteeri ja humanitäärisen avun koordinaattori Stephen O'Brien sanoi.

USA: tuki ei ole avoin shekki

– Raportit tämänpäiväisestä ilmaiskusta hautajaistilaan Jemenissä häiritsevät meitä syvästi. Jos ne vahvennetaan, ne ovat jälleen yksi osa huolestuttavaa sarjaa siviilejä vastaan Jemenissä, sanoi Valkoisen talon turvallisuusedustaja Ned Price lausunnossan.

– Tämän ja muiden tapahtumien valossa, olemme aloittaneet tarkastelemaan uudelleen jo nyt reilusti vähennettyä tukeamme Saudi-johtoiselle koalitiolle, Lausunto jatkui.

Price huomautti lisäksi, että Yhdysvaltain yhteistyö Saudi-Arabian kanssa "ei ole avoin shekki". Hän vaati myös kaikkia osapuolia välittämään tulitaukon.

Huthikapinalliset rynnäköivät pääkaupunkiin Sanaan syyskuussa 2014 ja etenivät nopeasti valtaosaan Jemenistä. He pakottivat presidentti Abedrabbo Mansour Hadin pakenemaan.

Iskun kohteeksi joutunut Al-Roweishan liittoutui huthien kanssa sen jälkeen kun ne olivat valloittaneet Sanaan.

Yli 6 700 ihmistä, valtaosa heistä siviilejä, on kuollut Jemenissä sen jälkeen kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä Hadin tukemiseksi.

Jemenin sodassa on kuollut jo yli 10 000 ihmistä ja yli kolme miljoonaa on joutunut jättämään kotiseutunsa.

Siviilien tilanne pahenee

Elokuussa julkaistun YK-raportin mukaan yli puolet siviilien kuolemista johtuu liittouman ilmaiskuista.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Saudien johtaman liittouman iskut ovat kohdistuneet useisiin kansainvälisesti ylläpidettyihin terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Elokuussa 19 ihmistä kuoli iskussa sairaalaan, minkä jälkeen järjestö evakuoi kaiken henkilökuntansa kuudesta sairaalasta.

Iskuja on tehty myös kouluihin, tehtaisiin ja koteihin.

Pommitusten lisäksi siviilien elämää Jemenissä vaikeuttaa yhä paheneva humanitaarinen kriisi. Sekä terveydenhuollosta että ruuasta on pulaa.

YK:n lastenjärjestön Unifefin mukaan kolme miljoonaa jemeniläistä on välittömässä ruokapulassa ja 1,5 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta.

Perjantaina kerrottiin myös, että koleratapaukset ovat alkaneet levitä Sanaassa ja Taezin kaupungissa.

Lähteet: AFP, Reuters