Hurrikaani Matthew piiskaa Pohjois-Carolinaa yhä tappavalla voimalla

Aineelliset vahingot näyttävät jäävän pelättyjä pienemmiksi Yhdysvalloissa. Haitissa rajuja tuhoja raivataan yhä.

Ulkomaat
Sortunut rantatie Floridassa Hurrikaani Matthew'n jäljiltä.
Sortunut rantatie Floridassa Hurrikaani Matthew'n jäljiltä.Willie J. Allen Jr / EPA

Hurrikaani Matthew on jatkanut hidasta kulkuaan kohti pohjoista Yhdysvaltain itärannikolla.

Matthew on sunnuntain aikana kääntymässä kohti koillista, mutta sen tuulet piiskaavat yhä Pohjois-Carolinan rannikkoa, varoitti Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Tuulet puhaltavat nyt reilut 33 metriä sekunnissa tehden siitä yhä ykkösluokan hurrikaanin, heikoimman viisiportaisella asteikolla.

Matthew oli ensimmäinen Yhdysvaltoihin rantautunut suurempi hirmumyrsky yli kymmeneen vuoteen.

Ainakin 11 ihmistä on kuollut Yhdysvalloissa Matthew'n aiheuttamissa onnettomuuksissa. Kuolleista viisi on Floridasta, kolme Pohjois-Carolinasta ja kolme Georgiasta.

Haitissa puolestaan kuolleiden määrä läheni jo 900 ihmistä.

Yli kaksi miljoonaa kotia ja liikeyritystä oli ilman sähköä Floridassa, Georgiassa ja Etelä-Carolinassa. Vaikein tilanne oli Floridassa, missä lähes miljoona asiakasta oli sähköttä.

Matthew ei iskenyt suoraan

Aineelliset vahingot näyttävät kuitenkin jäävän pelättyjä pienemmiksi Yhdysvalloissa.

– Meitä on siunattu, että Matthew pysyi poissa. Meitä siunattiin, ettemme saaneet suurta iskua, sanoi Floridan kuvernööri Rick Scott.

Matthew pysytteli Floridan ohittaessa kauempana merellä. Sen silmä oli lähellä rannikkoa juuri Charlestonin kohdalla, mutta vain lyhyen aikaa.

Rankkasateiden aiheuttamia pahoja tulvia on ollut kuitenkin muun muassa etelävaltioiden historiallisten kaupunkien keskustoissa, esimerkiksi Savannahissa Georgiassa ja Charlestonissa Etelä-Carolinassa.

Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa sademäärät näyttivät vajaan 46 sentin sademäärää, Fayettevillessä puolestaan 36 senttiä. Paikoin syntyi vaarallisia, nopeita tulvia.

Koleraepidemia jatkuu Haitissa

Haitissa koleraepidemia on tappanut jo ainakin 13 ihmistä. Kuolonuhreista noin puolet on Randelin kaupungissa, loput Anse-d'Ainaultin kaupungista.

Kolera leviää myös muualla Haitissa, kun viemärivesi on sekoittunut juomaveteen. Sairastuneita on kymmeniä.

Haitissa on yhä edelleen alueita, jonne pelastajat eivät ole päässeet päiviin hurrikaanin jäljiltä.

Yhdyvaltain laivasto on lähettänyt Haitiin apua sekä mereltä että ilmasta. Paikalle on lähetetty helikoptereita, kauhakuormaajia sekä juomavesisäiliöautoja ja kaksi liikuteltavaa kirurgiyksikköä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters