1. yle.fi
  2. Uutiset

Liettuassa vasemmisto ahtaalla parlamenttivaaleissa

Sunnuntain vaaleissa sosialidemokraattien johtama hallitus saattaa menettää valtansa. Oppositio lupaa pysäyttää työvoiman maastapaon.

Ulkomaat
Presidentti äänetyslaatikon takana. Äänestyslipukkeet kädessä. Katse kameran suuntaan.
Presidentti Dalia Grybauskaite osallistui parlamenttivaalien ennakkoäänestykseen 5. lokakuuta. Kestutis Vanagas / EPA

Liettuassa pidetään sunnuntaina parlamenttivaalit, joissa hallitseva sosialidemokraattisen puolue taistelee vallassa pysymisestä.

Ennusteiden mukaan pääministeri Algirdas Butkeviciuksen vasemmistopuolue olisi saamassa 16 prosenttia, keskustalainen viljelijöiden ja vihreiden puolue LPGU 14 prosenttia ja konservatiivinen Kotimaa-liitto niin ikään14 prosenttia äänistä.

Talous on hallinnut vaalikamppailua. Liettualaisten keskipalkka on vain noin 600 euroa, mikä on EU-maiden alhaisempia.

Puolueet kautta linjan ovat luvanneet suurempia palkkoja ja uusia työpaikkoja.

Liettualaiset ovat muuttaneet joukolla työn perässä Britanniaan

2.9 miljoonan asukkaan Liettua kärsii maastamuutosta. Sen jälkeen, kun maa liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2004, ulkomaille on lähtenyt lähes 400 000 ihmistä. Puolet heistä on muuttanut Britanniaan.

Itäisen Euroopan siirtotyöläiset nousivat tärkeäksi teemaksi Britannian kesäkuisessa Brexit-kansanäänestyksessä. Britannia päätti erota EU:sta.

Myös pääministeri Butkevicius on luvannut minimipalkan korotusta, mutta hallituksen kannatusta syö uusi irtosanomisia helpottava työlaki.

Venäjän Iskander -ohjukset huolettavat liettualaisia

Myös turvallisuusasiat ovat olleet esillä vaalien alla. Venäjän päätös viedä uusia Iskander -ohjuksia Liettuan naapurissa sijaitsevaan Kaliningradiin on herättänyt huolta. Venäjä vahvisti asian lauantaina.

Turvallisuus on kuitenkin jäänyt vaaliteemana talouden varjoon. Kaikki Liettuan suurimmat puolueet kannattavat sotilasliitto Naton suunnitelmia vahvistaa läsnäoloaan Baltian maissa.

Vaalien tuloksia odotetaan maanantaina.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi