Tutkijat: Muinainen Japani tiedettyä monikulttuurisempi – viranomaisia koulutti persialainen matematiikanopettaja

Tutkijat ovat löytäneet tietoja siitä, että persialainen virkamies työskenteli muinaisessa pääkaupungissa Narassa yli tuhat vuotta sitten.

arkeologia
Näkymä Naran kaupunkiin, keskellä Todaijin temppeli.
Näkymä Naran kaupunkiin, keskellä Todaijin temppeli. Nara oli Japanin pääkaupunki noin vuosina 710–784. AOP

Muinainen Japani näyttäisi olleen paljon tiedettyä kansainvälisempi. Tutkijat ovat löytäneet tietoja siitä, että esimerkiksi persialainen virkamies työskenteli muinaisessa pääkaupungissa Narassa yli tuhat vuotta sitten.

Asiasta kertoi Japan Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tällä viikolla.

Tutkijat tarkastelivat 1960-luvulla löydettyä puunkappaletta infrapunalla. Aiemmin lukukelvottomat kirjainmerkit puussa paljastivat persialaisen virkailijan nimen.

Virkailija työskenteli akatemiassa, jossa hallituksen virkamiehiä koulutettiin, sanoi Naran tutkimusinstituutin tutkija Akihiro Watanabe.

Watanaben arvion mukaan persialaisvirailija saattoi opettaa matematiikkaa.

– Vaikka aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että Persian kanssa käytiin kulttuurivaihtoa jo niinkin aikaisin kuin 600-luvulla, tämä on ensimmäinen kerta, kun niinkin kaukaa kuin Persiasta kotoisin olleen henkilön tiedetään työskennelleen Japanissa, Watanabe sanoi.

– Tämä todistaa, että Nara oli kansainvälinen kaupunki, jossa ulkomaalaisia kohdeltiin tasa-arvoisesti, Watanabe jatkoi.

Nara oli Japanin pääkaupunki noin 710–784. Sen jälkeen pääkaupunki siirtyi Kiotoon ja myöhemmin Tokioon.

Löydöstä kerrottiin vain joitain viikkoja sen jälkeen kun toinen tutkijaryhmä oli löytänyt antiikin Rooman aikaisia kolikoita Okinawan saarelta.