1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkoherranvaalit

Tornion kirkkoherranvaali erittäin tasaväkinen

Tornion kirkkoherravaalissa eniten ääniä sai teologian tohtori ja Jyväskylän seurakunnan pastori Tuomas Palola.

Tornion kirkkoherranvaaliehdokkaat Pentti Tepsa, Tuomas Palola ja Ville Väkeväinen Kuva: Yle

Tornion kirkkoherranvaalin tulos julkaistiin myöhään sunnuntai-iltana.

Eniten ääniä sai teologian tohtori ja Jyväskylän seurakunnan pastori Tuomas Palola jonka äänimäärä oli 499. Torniolainen Simon kirkkoherra Ville Väkeväinen sai 464 ääntä ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherrana toiminut teologian maisteri Pentti Tepsa sai 397 ääntä.

Tornion evankelisluterilaisesta seurakunnasta vahvistetaan, että kirkkoherranvaalin ennakkoäänestyksessä tapahtui muotovirhe. Arpelan ja Karungin ennakkoäänestyksessä leima oli laitettu kuoren sijasta äänestyslippuun.

– Inhimillisen virheen takia 169 ääntä on jätetty huomioon ottamatta. Ei puhuta äänten hylkäämisestä, toteaa vt. kirkkoherra Tero Saapunki.

Saapunki korostaa, että äänestyksen mukaan eniten ääniä sai Tuomas Palola ja tiistaina suoritetaan vielä äänten tarkastuslaskenta.

– Kyllä tämä on vaalin tulos, vielä tarkistamaton tulos, mutta tämä on vielä tämänhetkinen tilanne. Meillä on tarkastuslaskenta näistä äänistä tiistaina. Tällaisissä vaaliasioissa tavallinen käytäntö on, että on oikeus hakea muutosta hallinto-oikeudesta 30 päivän kuluessa.

Tornion kirkkoherranvaalissa annettiin hyväksyttyjä ääniä 1360. Äänestysprosentti oli kymmenen.