Suomen kaikkien aikojen suurimpiin ilmaoperaatioharjoituksiin kuuluva Ruska 2016 on alkamassa

Harjoituksella pyritään valmentamaan Suomen ilmapuolustuksen eri tehtävissä toimivia joukkoja.

Ruskaan osallistuu mm. 30 Hornet-monitoimihävittäjää. Kuva: Ilmavoimat

Maanantaina alkava viisipäiväinen Ruska 2016 on yksi kaikkien aikojen suurimmista ilmaoperaatioharjoituksista Suomessa. Siihen osallistuu 2 600 puolustusvoimiin kuuluvaa henkilöä; varusmiehiä, reserviläisiä sekä apuvoimia ja kalustoa Ruotsin ilmavoimista.

– Kyseessä on kansallisen puolustuksen harjoitus, korostaa everstiluutnantti Henrik Elo ilmavoimien esikunnasta.

Sotaharjoitukset kuuluvat ilmavoimien normaaliin harjoituskalenteriin, niiden mittaluokka vain vaihtelee.

– Ruskan tavoitteena on harjoittaa eri tehtävissä toimivia yksiköitä osana kokonaisuutta lähtien ilmatilan yhteisestä suojaussuunnitelmasta edeten joukkojen täytäntöönpanoon, Elo kertoo.

Operaatioon sisältyy sekä valtakunnallinen että tukikohtien sisäinen taso. Ruskassa harjoitetaan mm. johtamista, valvontaa, tiedustelua, logistiikkaa, lentoteknistä huoltoa ja tukikohtien suojaamisjärjestelyjä. Viimeaikaisilla ilmatilaloukkauksilla ei Henrik Elon mukaan ole minkäänlaista yhteyttä nyt järjestettävään massiiviseen harjoitukseen.

– Ilmatilaloukkauksiin reagoinnin perusteet annetaan päivittäisessä lentokoulutuksessa, joten viime viikolla tapahtuneilla ilmatilaloukkauksilla ei ole mitään vaikutusta tämän viikon Ruska-harjoitukseen.

Ruskaan osallistuu ilmavoimien 30 Hornet-monitoimihävittäjää, 15 Hawk-suihkuharjoituskonetta ja kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä maavoimien NH90-helikoptereita. Ruotsin ilmavoimista on mukana kuusi Gripen-monitoimihävittäjää sekä kuljetus- ja taistelunjohtokonekalustoa.

Tämän vuoden alusta lähtien valmistellun harjoituksen lennot suuntautuvat alueelle, joka rajautuu Jyväskylään, Kuopioon, Kajaaniin, Kuusamoon, Rovaniemeen, Vaasaan ja Seinäjokeen. Lentoja on jonkin verran myös Pohjanlahden ilmatilassa ja Rovaniemen länsipuolella sijaitsevilla Suomen ja Ruotsin Cross Border -harjoitusalueilla. Lennot keskittyvät klo 8-22 välille.

– Meillä on tapana tiedottaa rutiininomaisesti pienemmistäkin toimistamme. Ruskasta on informoitu niin tehokkaasti, ettei operaation pitäisi aiheuttaa alueella asuville ihmisille yllätyksiä, vaikka liikkeellä onkin tavallista enemmän lentokoneita. Pimeällä voi nähdä ilma-alusten suojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, ja yliäänilentojen pamaukset voivat tuulesta riippuen kantautua mereltä mantereelle. Mutta muuten arkea voi elää normaalisti, Ruskasta huolimatta, everstiluutantti Henrik Elo vakuuttaa.