1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Mestariohjaaja Andrzej Wajda on kuollut

Andrzej Wajda tunnetaan etenkin Puolan poliittisen historian tallentajana ja Puolan elokuvataiteen tunnetuimpana hahmona. Wajda teki urallaan yli 40 elokuvaa.

Elokuvaohjaaja Andrzej Wajda velmuilee vuonna 2013. Kuva: Jacek Bednarczyk / EPA

Puolalainen elokuvaohjaaja  Andrzej Wajda on kuollut, kertovat puolalaiset tiedotusvälineet.

Oscar-palkittu Wajda oli kuollessaan 90-vuotias. Ohjaajan kuolemasta kertovat muun muassa päivälehti Gazeta Wyborcza ja uutiskanava TVN24.

Andrzej Wajdan yksi tunnetuimmista ohjauksista oli muun muassa elokuva Katyn (2007), joka kertoi toisen maailmansodan aikana tapahtuneesta puolalaisten sotavankien ja sotilaiden joukkomurhasta Katynissa. Wajdalle itselleen aihe oli kipeä ja tärkeä, sillä hänen isänsä oli yksi Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun toteuttaman joukkomurhan uhreista.

Ohjaajan varhaisemmasta tuotannosta arvostusta on kerännyt etenkin vuonna 1958 ensi-iltansa saanut elokuva Tuhkaa ja timanttia, joka on päätösosa Wajdan sotatrilogiasta. Elokuvaa on pidetty kansainvälisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista.

Andrzej Wajda sai elämäntyöstään kunnia-Oscarin vuonna 2000. Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2006 Wajda sai niin ikään kunniapalkinnon työstään elokuvataiteen parissa.

Hän syntyi 6. maaliskuuta 1926 Suwalkissa, Puolassa.