Faktantarkastajien valhemittari heilahteli Trumpin ja Clintonin vaaliväittelyn aikana

Riippumaton PolitiFact-sivusto kävi läpi vaaliväittelyn keskeisiä väitteitä ja vertasi niitä faktoihin.

Yhdysvaltojen politiikka
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuuta.
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuuta.Rick T. Wilking / EPA

Yhdysvaltalaiset faktantarkastajat olivat valmiina, kun presidentiksi pyrkivät republikaanien Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton aloittivat toisen tv-väittelynsä. Valemittari heilahti punaiselle pian väittelyn alettua.

Arvostetun PolitiFact (siirryt toiseen palveluun)-sivuston asiantuntijat havaitsivat suorassa seurannassaan muun muassa nämä totuudet ja valheet. Väittelyn faktoja tarkastavat myös muun muassa FactCheck (siirryt toiseen palveluun) ja The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti ja eurooppalaisesta näkökulmasta brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Verot

*Clinton: Trumpin verosuunnitelmat hyödyttäisivät rikkaimpia. *

*Totta. *Peruste: Useiden tutkimuslaitosten mukaan rikkaimmat, joita on prosentti kansasta, saisivat keskimäärin yli 122 000 dollarin verohelpotukset. Keskiluokan verotus kevenisi vuodessa alle 500 dollarilla.

Terveydenhoito

Trump: Obamacare-järjestelmä nostaa kansalaisten terveysvakuutus- ja terveydenhoitokustannuksia 59–71 prosenttia.

Hieman totta. Peruste: Trumpin väittämä kymmenistä prosenteista on haitarin ylin pää. Asiantuntijoiden arvio kansalaisten kustannusten noususta koko valtion tasolla on 4,4–14 prosenttia.

Pakolaiset

*Trump: Yhdysvaltoihin tulevien pakolaisten taustoja ei tarkasteta. *

Valtaosin ei totta. Peruste: YK tarkastaa taustat, ennen kuin pakolaiset tulevat Yhdysvaltoihin, ja sen omat tiedustelujärjestöt jatkavat seurantaa vuoden tai kaksi. Ongelmana on kuitenkin asiakirjojen saanti sotaa käyvästä Syyriasta.

*Trump: Clinton haluaa lisätä Yhdysvaltoihin otettavien syyrialaisten pakolaisten määrää 550 prosenttia. *

Totta. Peruste: Presidentti Barack Obama hyväksyi 10 000 pakolaisen vastaanottamisen tänä vuonna. Clinton on vaatinut nostamaan määrän 65 000:een. Hän ei ole esittänyt tarkkaa suunnitelmaa koko mahdolliseksi presidenttikaudekseen.

Clintonin kiistellyt sähköpostit

Clinton: Luottamuksellisten sähköpostien päätymisestä vääriin käsiin ei ole näyttöä.

Ei todistettu. Peruste: Clintonin sähköpostin hakkeroinnista ei ole todisteita, mutta taitavat hakkerit eivät välttämättä jätä jälkiä.

"Trump-efekti"

Clinton: Opettajat kertovat, että koulussa on alkanut esiintyä enemmän kiusaamista.

Enimmäkseen totta. Peruste: Southern Poverty Law -keskuksen selvitysten mukaan opettajat ovat johdonmukaisesti arvioineet, että Trumpin kommentit ovat lisänneet etenkin muslimi- ja siirtolaislapsiin kohdistuvaa kiusaamista.

*Clinton: Islamistijärjestöt käyttävät Trumpin muslimien vastaisia puheita värväystyössään. *

Totta. Peruste: Maaliskuussa tehdyn pistotarkastuksen perusteella ainakin Isis ja al-Shabaab käyttivät Trumpia tuolloin värväysvideoissaan.

Trump ja Putin

*Trump: En tunne Putinia *

Ei totta. Peruste: Trump kehuskeli vuosina 2013–2015 toistuvasti tuttavuudellaan Venäjän presidentin kanssa.