Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja: Väittely oli Trumpille kova pala

Kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen mukaan Hillary Clintonin ja Donald Trumpin toisessa väittelyssä ei ollut samalla tavoin selvää voittajaa kuin ensimmäisessä.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuuta
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuutaRick T. Wilking / EPA

Väsyneet ja totiset ehdokkaat tulivat lavalle eivätkä tervehtineet toisiaan kädestä. Yhtä nuutuneet perheenjäsenet, puolisot ja lapset istuivat harmaina ja peloissaan katsomossa.

Hetkeä aiemmin Donald Trump oli tuonut toimittajajoukon eteen neljä naista, jotka syyttivät entistä presidenttiä Bill Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta, yhdestä raiskauksesta ja Hillary Clintonia raiskaajan puolustamisesta.

Debatin alku oli piinallinen, niin ehdokkaille kuin katsojillekin. Trumpia oli neuvottu ja vaadittu pyytämään anteeksi viime päivien videokohua ja lausuntojaan naisista. Hän tekikin niin, ja sanoi myös olevansa noloissaan.

Nuo puheet olivat kuitenkin pelkkää pukuhuonepuhetta, toisteli kalpea Trump ja sekoitti vastausryöppyynsä Isiksen, Yhdysvaltain talouden ja teeman Amerikan tulevasta suuruudesta.

Jakolinjat olivat entiset

Tässä kului ensimmäinen puolituntinen, jonka jälkeen Clinton pyysi tentin vetäjiä jo palaamaan kysymyksiin. Ensimmäinen järkevä keskustelu syntyi Obaman terveydenhuolto-ohjelmasta.

Clinton myönsi sen virheitä ja esitti jatkosuunnitelman sen kehittämisestä. Trump piti sitä edelleen katastrofina, vaati sen kaatamista ja katsoi, että terveydenhuoltojärjestelmä korjaantuu kilpailun avulla. Karmaisevana esimerkkinä huonosta terveydenhuollosta Trump piti Kanadan järjestelmää.

Kautta koko debatin jakolinja ehdokkaiden välillä oli entinen. Trump ei nähnyt nyky-Yhdysvalloissa mitään hyvää ja syytti tästä kaikesta Hillary Clintonia ja presidentti Barack Obamaa.

Clinton sai mahdollisuuden käydä läpi yli 30-vuotisen poliittisen uransa tekoja ja saavutuksia. Tämä ei tuonut uutta tietoa politiikkaa seuraaville.

Talousasiat palauttivat Trumpin itseluottamuksen

Trump selvensi joitakin kantojaan. Enää hän ei puhunut muslimikiellosta Yhdysvaltoihin, vaan tarkasta läpivalaisusta. Trumpin politiikassa Syyrian pakolaisille ei ole tilaa.

Napakka osio syntyi Wikileaks-paljastuksista – kysymyksestä, jota Clinton osasi odottaa. Hän johdatti vastauksen nopeasti Venäjään ja julisti, että presidentti Putin haluaa Trumpin presidentiksi. Tämä sekoitti jälleen Trumpin ajatuskulkua.

Trumpin itseluottamus palautui vasta, kun päästiin puhumaan verotuksesta ja taloudesta. Trump katsoo maailmaa liikemiehen silmin ja tällä tyylillä hän varmasti piti kannattajiaan otteessaan.

Toiko ilta Trumpille uusia tukijoita?

Trump tarvitsee valkoisia koulutettuja ja naisia tuekseen. Heille tämä ilta ei tuonut vastausta siihen, kuinka Trump heitä mahdollisena presidenttinä kohtelisi. Trumpin naisasiat tulivat esiin sitkeästi pitkin tenttiä, mutta Trumpin linja – hyökkäys on paras puolustus – piti koko ajan.

Lopussa tuli loistava yleisökysymys: Näettekö toisissanne yhtään mitään hyvää? Se yllätti ehdokkaat hienosti.

Clinton sanoi kunnioittavansa Trumpin lapsia. Hän sai myös mahdollisuuden sanoa, että nämä vaalit ovat muuttuneet liian henkilökohtaisiksi ja erikoisiksi.Trump kiitti lastensa kiittämisestä ja sanoi kunnioittavansa ja ihailevansa Clintonin sitkeyttä.

Lopetus jätti hetkeksi hyvän mielen. Mutta toisessa väittelyssä ei ollut samalla tavoin selvää voittajaa kuin ensimmäisessä, ja illan päätteeksi jäi tunne, että loppuviikot ennen presidentinvaaleja käydään viime päivien kaoottisella linjalla.

Lue myös:

Menikö Trumpin ja Clintonin toinen väittely sinulta ohi? Katso ohjelma nyt tekstitettynä

Trumpin naispuheet varastivat huomion väittelyssä – katso videokooste kohokohdista