Herätys: Trump joutui puolustamaan törkypuheitaan, Suomessa etsitään ratkaisuja asunnottomuuteen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump ja Hillary Clinton vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuuta.
Donald Trump ja Hillary Clinton vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa 9. lokakuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Trump ja Clinton ottivat räväkästi yhteen

Yhdysvalloissa republikaanien ja demokraattien presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton ovat ottaneet toistamiseen mittaa toisistaan vaaliväittelyssä. Trumpin naisia loukanneet puheet varastivat päähuomion varsinkin väittelyn alkuosasta. Ylen kirjeenvaihtajan Pirkko Pöntisen mukaan väittelyssä ei ollut samalla tavoin selvää voittajaa kuin ensimmäisessä väittelyssä.

Aihetta käsitellään vielä laajasti eri välineissämme pitkin päivää – luvassa on mm. parhaita paloja ja somen pöhinää sekä tekstitetyt jälkilähetykset niin televisiossa kuin verkossakin.

Miten torjua asunnottomuutta?

Asunnottomien yö.
Marja Väänänen / Yle

Tyyppikuva asunnottomasta on keski-ikäinen mies, monesti "Reiska" tai "Väiski". Siihen, vastaako kuva todellisuutta, on luvassa selvennystä tänään, kun ympäristöministeriö kertoo lisätietoja suomalaisesta asunnottomuudesta.

Kodittomaksi ajaudutaan tavallisesti jonkin elämää kohdanneen kriisin jälkeen: jäädään työttömäksi, ja tulot loppuvat, puoliso kuolee tai tulee muuta, esimerkiksi avioero. Miten tätä voitaisiin torjua, siihen vinkkejä kuullaan myöhemmin tänään.

Saara Aalto jatkoon täpärästi

Saara Aalto X-Factorissa.
Saara Aalto.Syco / Thames / Dymond / AOP

Saara Aallon taival Britannian X Factor -laulukilpailussa oli vähällä katketa. Yleisöäänestyksen jälkeen Aalto joutui kolmen vähiten ääniä saaneen joukkoon ja joutui vakuuttamaan tuomariston vahvalla tulkinnallaan Sian Alive-kappaleesta.

Kahdentoista parhaan esiintyjän joukossa ollut Aalto pääsi kuin pääsikin lopulta jatkoon, ja kilpakumppani, Louis Walshin valmentama duo Bratavio joutui lähtemään.

Rauhan Nobelin saanut lahjoittaa rahat sisällissodan uhreille

Juan Manuel Santos
Juan Manuel SantosMauricio Duenas Castaneda / EPA

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos lahjoittaa palkintorahansa oman maan sisällissodan uhreille.

Santos sai Nobelin rauhanpalkinnon päättäväisyydestään Kolumbian rauhansopimukseen johtaneessa prosessissa.

Santos lahjoittaa noin 830 000 euron summan sisällissodan uhrien hyvinvointiin ja rauhaa edistäviin projekteihin.

Katso päivän sääennuste Ylen sääsivuilta