Trump joutui puolustelemaan naispuheitaan väittelyssä – hyökkäsi Clintoneita vastaan

Trump sanoi, että presidenttinä hän nimittäisi syyttäjän tutkimaan Clintonin varomatonta sähköpostin käyttöä ulkoministerinä.

USA:n presidentinvaali
Uutisvideot: Syyttelyä ja päällepuhumista - Vaaliväittelyn parhaat palat kahdessa minuutissa
Uutisvideot: Syyttelyä ja päällepuhumista - Vaaliväittelyn parhaat palat kahdessa minuutissa

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin toinen vaaliväittely alkoi ärhäkästi Trumpin naiskommenttien käsittelyllä. Clinton sanoi Trumpin asiattomien puheiden paljastavan, millainen hän todella on ja paljastavan, että Trump ei sovi Yhdysvaltain presidentiksi.

Trump kuittasi omat kommenttinsa lyhyesti "pukuhuonepuheiksi", pyysi anteeksi ja vaihtoi aihetta äärijärjestö Isisin uhkaan. Trump väitti myös Bill Clintonin kohdelleen naisia vielä huonommin.

– Minä puhuin, hän toimi, Trump sanoi.

Perjantaina julkisuuteen nousseella 11 vuoden takaisella videolla Trump kerskuu sillä, miten hän voi sumeilematta suudella naisia ja kouria heitä jalkovälistä. Väittelyssä Trump sanoi kysyttäessä, että hän ei koskaan käynyt käsiksi naisiin, vaikka viittasikin siihen puheissaan.

"Olisit vankilassa"

Hillary Clintonin ulkoministeriaikanaan käyttämä yksityinen sähköpostipalvelin nousi puheenaiheeksi tässäkin väittelyssä. Trump sanoi, että jos hänestä tulee presidentti, hän nimittää erityissyyttäjän tutkimaan, miten Clinton vaaransi kansallista turvallisuutta yksityisellä sähköpostillaan.

– On todella hyvä, että Donald Trumpin temperamentilla varustettu henkilö ei ole vastuussa tämän maan laeista, Clinton sanoi.

– Koska sinä olisit vankilassa, Trump vastasi.

Aiemmin tänä vuonna päättyneessä keskusrikospoliisi FBI:n tutkinnassa todettiin, että Clinton toimi varomattomasti, mutta häntä ei ole syytä asettaa syytteeseen.

Trump Syyriasta eri mieltä kuin varamiehensä

Kun ehdokkailta kysyttiin, mitä Yhdysvaltojen pitäisi tehdä Syyrian sisällissodan suhteen, Trump sanoi olevansa eri mieltä varapresidenttiehdokkaansa Mike Pencen kanssa.

Pence on ehdottanut, että siviilien suojelemiseksi Yhdysvaltojen pitäisi olla valmis käyttämään voimaa Syyrian hallituksen sotilaskohteita vastaan.

– Emme ole keskustelleet tästä, enkä ole samaa mieltä, Trump kertoi, kun juontaja viittasi Pencen kommentteihin.

Syyria on Venäjän tuella pommittanut raskaasti Aleppon kaupungin itäosaa, jossa elää yhä yli 250 000 ihmistä.

Trump sanoi, että tärkeintä on saada Isis nitistettyä.

– En pidä [Syyrian presidentistä Bashar] al-Assadista ollenkaan, mutta hän taistelee Isisiä vastaan.

Clinton puolestaan kertoi tukevansa lentokieltoalueen perustamista Aleppon ylle.

Juontajat tiukkoina

St. Louisissa Missourissa järjestetyssä väittelyssä myös yleisö pääsi ääneen esittämään kysymyksiä ehdokkaille. Clinton meni useita kertoja seisomaan suoraan kysyjän eteen yrittääkseen luoda yhteyttä äänestäjiin. Trump käveli pitkin lavaa ja tuli ajoittain seisomaan lähes Clintonin olkapään taakse.

Väittelyn juontajat, ABC:n Martha Raddatz ja CNN:n Anderson Cooper esittivät ehdokkaille tiukkojakin jatkokysymyksiä ja koettivat pitää heidän vastauksensa aikarajoissa. Juontajien rooli oli aktiivisempi kuin ensimmäisessä väittelyssä. Trump syytti juontajia välillä kolme yhtä vastaan -asetelmasta.

Väittely päättyi ainakin näennäisesti sovittelevassa tunnelmassa, kun viimeisen yleisökysymyksen esittäjä kehotti ehdokkaita kertomaan, mitä ominaisuutta he ihailevat toisissaan.

Clinton kertoi kunnioittavansa Trumpin lapsia ja sanoi, että perhe kertoo ihmisestä paljon. Trump puolestaan sanoi arvostavansa Clintonissa sitä, että tämä on taistelija, joka ei luovuta kesken. Väittelyn lopuksi ehdokkaat kättelivät – tervehtiessään he eivät sitä tehneet.

Koko väittelyn voi katsoa Yle Areenassa. Se uusitaan tekstitettynä TV1:ssä kello 12.10

Lähteet: AP, AFP, Reuters